De ce sunt găurite geamurile avioanelor. Nu e cazul să vă speriaţi

Misterul găurilor de doar câţiva milimetri pe care le putem observa la baza geamurilor din majoritatea avioanelor de pasageri este explicat de către pilotul şi autorul Mark Vanhoenacker, Senior First Officer la British Airways.  
Alina Costache
01 iun. 2015, 13:25
De ce sunt găurite geamurile avioanelor. Nu e cazul să vă speriaţi

Fiecare fereastră din cabina pasagerilor este compusă, de regulă, din trei geamuri, ale căror roluri diferă în funcţie de poziţia lor. Principalul scop al panoului aflat cel mai aproape de pasager, de pildă, este acela de a proteja următorul strat de zgârieturi.

Orificiul despre care vorbeşte Mark Vanhoenackerse se numeşte supapă de aerisire şi se află în stratul din mijloc al acestor ferestre. De cele mai multe ori, aceasta trece neobservată de pasageri, însă, odată observată, poate ajunge să îi pună pe gânduri pe cei care au locuri „la geam”.

Conform pilotului de la British Airways, rolul acestei supape este unul destul de important pentru siguranţa cabinei de pasageri, întrucât contribuie la echilibrarea diferenţei de presiune înregistrate în timpul unui zbor.

Pe măsură ce aparatul de zbor se ridică de la sol, presiunea aerului scade atât în cabină cât şi în afara ei, însă sistemul de presurizare al aeronavei menţine un anumit nivel de siguranţă în interior. Datorită acestei supape, diferenţa de presiune este resimţită cel mai puternic de geamurile exterioare ale aparatelor de zbor, scrie Mediafax. 

„Scopul supapei de aerisire din geamul interior al ferestrei este să permită echilibrarea presiunii între cabina pasagerilor şi aerul dintre panouri, astfel încât presiune din interiorul cabinei să fie aplicată doar pe stratul exterior”, explică Marlowe Moncur, directorul tehnic al unei firme care produce astfel de ferestre.

În situaţia extrem de puţin probabilă în care geamul exterior ar ceda, presiunea ar fi preluată de panoul din mijloc, caz în care ar apărea, într-adevăr, o uşoară scurgere de aer prin supapa respectivă, care ar fi ţinută sub control, însă, de sistemul de presurizare al avionului.

Conform unui inginer aeronautic contactat de Mark Vanhoenackerse, pe nume Bret Jensen, această supapă de aerisire mai are, însă, un rol important: acela de a degaja umiditatea formată de aerul dintre geamuri şi, implicit, de a preveni formarea de abur sau geheaţă pe suprafaţa ferestrei.

În unele cazuri, însă, între aceste straturi se formează, totuşi, mici flori de gheaţă. Conform experţilor consultaţi de pilot, acestea sunt cauzate de condensaţia apei atunci când aerul din cabină intră în contact cu suprafaţa rece a geamului exterior, unde temperaturile pot ajunge până la -21 de grade Celsius.

Spynews
Fetița lovită cu mașina de șoferul minor, în Pantelimon, s-a trezit fix în ziua în care fratele său a fost înmormântat! A aflat că medicii i-au amputat piciorul, însă nu știe că băiatul a murit
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Locul unic descoperit recent în România. E spectaculos și are o lungime de 1.3 kilometri
Capital.ro
Amendă de până la 5.000 de lei. Interzis pentru cei care stau la bloc. Proprietarii nu au voie
Playtech.ro
Imagini de SENZAȚIE cu soția lui Ianis Hagi. Elena a făcut furori în luna de miere. E tot mai îndrăzneață
DailyBusiness
Cele mai poluate orașe din România au ajuns într-un clasament european. Unde îți poți pune în pericol sănătatea
Adevarul
Marturiile disidenților ruși eliberați în schimbul de prizonieri cu Rusia: „Este foarte dificil pentru mine din punct de vedere emoţional”
Spynews
Maria Georgiana, imagini cu burtica de gravidă! Cum decurge sarcina celei mai dorite românce de pe platformele pentru adulți | VIDEO
Spynews
Imaginile care pun capăt speculațiilor. Dovada clară că la volan, în timpul accidentului din Pantelimon, era minorul în vârstă de 17 ani | VIDEO
Evz.ro
Zani pariază totul pe o carte. Cum vrea să se îmbogățească
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
Lavinia și Ștefan Bănică Jr., distanți în aeroport, ea cu brațul plin de răni. Avem imagini bombă
Cancan.ro
Adrian Mutu e în stare de șoc, după cutremurătoarea veste primită: 'Am pierdut un frate!' 😢
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Declarațiile sfâșietoate ale bunicului celor doi copii loviți de un adolescent într-o parcare din București. Care este starea fetiței al cărui picior a fost amputat: „A avut coșmaruri”
Capital.ro
A murit unul din marii actori. Drum lin, maestre! A fost o legendă a scenei
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Dărâmat de durere, bunicul băiețelului omorât în accidentul din Pantelimon cere dreptate "A băgat în pământ un suflet nevinovat"
substantial.ro
Descoperă insulele liniștite ale Greciei, recomandate de The Guardian
MediaFlux
PENSIA după 30 DE ANI de MUNCĂ! Se dau în PLUS SUTE de LEI
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?