Cercetătorii de la Universitatea Washington, care au făcut studii pe această temă, au ajuns la concluzia că imediat după un meci de fotbal, nivelul testosteronului jucătorilor este cu 30% mai ridicat decât cel normal şi se menţine la „cote înalte”, de 15%, chiar şi după o oră de la încheierea meciului.
Specialiştii americani au făcut cercetări pe subiecţi recrutaţi din tribul Tsimane, din Bolivia, organizând cu ocazia studiului lor un turneu de fotbal pentru opt echipe din trib. Bărbaţii din acest trib sunt „la pământ” cu nivelul testosteronului. Cu toate acestea, nivelul testosteronului la bărbaţii Tsimane rămâne constant pe toată perioada vieţii lor, iar ei se pot lăuda cu siluete de invidiat, cu o rată extrem de scăzută a obezităţii şi a bolilor de inimă sau a altor afecţiuni legate de vârstă.
Pe de altă parte, antropologul Ben Trumble, fost absolvent al Universităţii Washington şi coautor al studiului citat de Science Daily, a explicat pentru Science Daily că „menţinerea unui nivel crescut de testosteron în organism compromite sistemul imunitar, aşa că este indicat ca acest nivel să fie menţinut la un nivel scăzut într-un mediu unde paraziţii şi agenţii patogeni sunt agresivi, aşa cum este cazul şi al mediului unde trăieşte tribul Tsimane.
Oamenii de ştiinţă au observat creşteri ale nivelului de testosteron asemănătoare celor ale fotbaliştilor şi la bărbaţii care trăiesc în Statele Unite şi în alte ţări puternic industrializate, după ce aceştia joacă fotbal sau evoluează în alte competiţii sportive. Aceste creşteri ale nivelului de testosteron sunt folositoare pentru consumul rapid de energie şi în eforturile pe termen scurt.
În plus, se dovedeşte a fi extrem de benefic şi în relaţiile de cuplu. Şi nu în ultimul rând, aşa s-ar putea explica de ce fotbaliştii sunt, prin excelenţă, protagoniştii celor mai răsunătoare scandaluri sexuale!