Leacuri NATURALE pentru ÎNŢEPĂTURILE de ŢÂNŢARI

Vara, cel mai plăcut este să ne petrecem timpul cât mai mult afară din casă. În această perioadă a anului, ţânţarii mişună prin aer şi noi putem avea de suferit de pe urma înţepăturilor acestor insecte. Mai mult, înţepăturile de ţânţari pot fi periculoase, deoarece aceştia pot transmite diferite boli. Iată câteva leacuri naturale împotriva înţepăturilor de ţânţari.
Iulian Tudor
09 iun. 2015, 06:47
Leacuri NATURALE pentru ÎNŢEPĂTURILE de ŢÂNŢARI

Primul lucru pe care ai tendinţa să-l faci atunci când te înţeapă un ţânţar este să te scarpini. Medicii atrag atenţia asupra faptului că atunci când ne scărpinăm putem provoca o serie de probleme, cum ar fi ruperea pielii, expunerea muşcăturii la un risc mare de infecţie, iar zgârieturile creează o inflamaţie şi o durere şi mai mare.

Leacuri NATURALE pentru ÎNŢEPĂTURILE de ŢÂNŢARI

1. Aplicarea de comprese reci. Gheaţa amorţeşte nervii, care conduc la senzaţia de mâncărime. Dacă încerci în schimb să pui o compresie caldă, poate avea acelaşi efect asupra nervilor, însă de îndată ce o vei înlătura, mâncărimea se va agrava.

2. Uleiul de arbore de ceai. Acesta acţionează ca un antiinflamator, astfel că poate combate mâncărimea, inflamarea şi durerea şi se pare că are, de asemenea, proprietăţi antibacteriene şi antivirale, care pot ajuta la prevenirea infecţiilor la locul muşcăturii. Totodată, poate fi folosit şi ulei de lavandă.

3. Oţetul. Datorită acidităţii sale, mâncărimea se poate opri. Este recomandat să se dilueze 2 … 3 ceşti într-o cadă cu apă caldă, pentru a trata toate înţepăturile de pe corp sau se poate tampona fiecare înţepătură în parte cu un disc demachiant îmbibat cu puţin oţet.

4. Mierea. Mierea are proprietăţi antiinflamatorii şi antibacteriene.

5. Pliculeţele de ceai pot fi folosite după ce au fost utilizate şi s-au răcit. Acestea pot reduce pungile de sub ochi sau umflăturile provocate de înţepături.

6. Bicarbonatul de sodiu. Acesta este un compus uşor alcalin care poate ajuta la neutralizarea echilibrul pH-ului pielii. Acesta poate ajuta inflamaţie care apar la suprafaţa pielii. Bicarbonatul de sodiu se poate amesteca cu puţină apă până se formează o pastă care se aplică direct pe zona afectată.

Citeşte şi Ce trebuie să faci dacă te-a muşcat o VIPERĂ

7. Frunzele aromate ale busuiocului. Acestea conţin compuşii camfor şi timol, ce pot reduce mâncărimea. Poţi zdrobi câteva frunze şi apoi le aplici pe zona înţepată sau poţi tampona cu ulei esenţial de busuioc.

8. Lămâia şi lime-ul. Aceste fructe au efecte antimâncărime şi antibacteriene. Sucul sau coaja acestor citrice poate ucide diverse bacterii.

9. Menta. Menta poate diminua, de asemenea, mâncărimea. Totodată, poţi folosi şi pastă de dinţi mentolată.

10. Aloe vera. Aloe vera este foarte bună în cazul înţepăturilor de ţânţar, deoarece contribuie la combaterea mâncărimii, a inflamaţiei şi are un efect liniştitor.

Pe cine înţeapă ţânţarii

Există peste 300 de componente sau funcţii pe care organismul uman le emite şi care atrag ţânţarii.

Ţânţarii identifică mamiferele ce-i servesc drept pradă prin identificarea căldurii şi a dioxidului de carbon emis de acestea. Femeile însărcinate şi persoanele de dimensiuni mai mari sunt adesea victima mai multor atacuri, deoarece consumă mai multă energie decât persoanele obişnuite.

Oamenii de ştiinţă au încercat să înţeleagă ce anume îi face pe unii oameni mai atrăgători pentru ţânţari. Unul dintre experţi, L.J. Zwiebel, profesor de ştiinţe biologice la Universitatea Vanderbilt, oferă câteva explicaţii despre preferinţele acestui „inamic” cu care ne confruntăm vara. Ţânţarii sunt ghidaţi şi de simţul mirosului.

„În ciuda a ceea ce-mi spunea bunica, nu am sângele «dulce»”, afirmă dr. Zwiebel, expertul subliniind că ţânţarii nu pot distinge calitatea sângelui. „Ţânţarii sunt atraşi de mirosul nostru, iar acesta se datorează în mare parte bacteriilor aflate pe pielea noastră”, explică dr. Zwiebel. „Flora şi fauna de pe pielea noastră” miros apetisant pentru ţânţari, iar acestea se dezvoltă atunci când transpirăm sau când petrecem o perioadă lungă de timp în aer liber.

Totodată este bine de ştiut şi că îmbrăcămintea închisă la culoare şi mişcările sunt elemente care atrag ţânţarii. 

Mai mult, specialiştii consideră că ţânţarii sunt atraşi în primul rând de persoanele de sex masculin, cele cu grupa de sânge 0. De asemenea, aromele care se aseamănă cu nectarul sunt un factor de atracţie pentru ţânţari, motiv pentru care se recomandă evitarea folosirii de parfumuri, săpunuri, şampoane sau loţiuni de corp cu arome dulci.

În ceea ce priveşte vârsta, ţânţarii sunt mai tentaţi de copii decât de adulţi.

Un lucru extrem de important este faptul că ţânţarii pot transmite boli. Aceste insecte sunt direct responsabile pentru moartea a un milion de oameni în fiecare an. Şi asta pentru că ei sunt transmiţătorii unor boli precum malaria, encefalita şi febra galbenă sau virusul West Niles. Chiar în SUA s-au descoperit nişte specii de ţânţari care transmit în mod obişnuit virusul West Niles, pe care ţânţarii se pare că-l iau de la anumite specii de păsări şi-l transmit, mai departe, la oameni.

Citeşte şi Renunţă la pastilele împotriva ţânţarilor! Alege o plantă de apartament contra insectelor

DailyBusiness
ANPC continuă controalele! Este ILEGAL!
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Bzi.ro
Dan Diaconescu aruncă bomba! „Silviu Prigoană a fost ucis?!“
Fanatik.ro
Acestea sunt zodiile care vor avea un decembrie ca în povești, de la început și până la sfârșit. Trei zodii devin favoritele astrelor
Capital.ro
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Playtech.ro
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
DailyBusiness
Guvernul a promis! Strategia națională 2025-2035 ar elimina complet sărăcia energetică!
Adevarul
Un plan secret al Rusiei prevede dizolvarea Ucrainei și redefinirea ordinii mondiale
wowbiz.ro
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Spynews
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la domiciliul lui Gabi Bădălău. Vedeta a spus ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și iubitul ei
Spynews
Fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu spune că vedeta este amenințată. Declarațiile făcute de George Restivan la mai bine de o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană 
Evz.ro
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți vor să plece
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Ninsorile au făcut ravagii în România! În ce județe sunt blocate șoselele și căile ferate
Cancan.ro
Ce a putut să pățească Gabriela Lucuțar la înmormântarea unui adolescent de 16 ani: 'S-a oprit slujba! Așa ceva n-am văzut niciodată'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Banii vor fi virați direct pe cardurile românilor! Guvernul a aprobat măsura joi, 21 noiembrie
StirileBZI
Banii au intrat deja pe carduri: Cine primește tichete în valoare de 500 de lei
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale
substantial.ro
Incident în Capitală: Doi nevăzători agresați în biserică pentru că au intrat cu câinele ghid
MediaFlux
Putin se RĂZBUNĂ! RACHETA rușilor care a SPERIAT țările NATO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ciolacu a descoperit secretele covrigilor de Buzău: din a câta încercare i-a ieșit?