Scenariul unei astfel de provocari ar putea viza un atac al militarilor ucraineni împotriva fortei ruse de mentinere a pacii în Transnistria, a afirmat vicepresedintele camerei inferioare a parlamentului rus în aceeasi declaratie.
‘Un conflict militar era planificat demult în Transnistria si poate avea într-adevar loc. Acolo sunt mai mult de 160.000 de cetateni ai nostri, acolo sunt fortele noastre de mentinere a pacii, acolo sunt obligatiile noastre internationale’, a spus Jelezniak, deputat din partea Rusiei Unite (partidul de guvernamânt), adaugând ca într-o situatie similara, în 2008, Saakasvili a decis ofensiva asupra Osetiei de Sud.
Vicepresedintele Dumei de Stat a subliniat ca, în cazul unui atac asupra fortei de mentinere a pacii din Transnistria, ‘Rusia nu va putea sa nu intre în razboi’. ‘Regimul de la Kiev va cadea atunci si toate consecintele politicii puse în aplicare de Kievul post-Maidan vor ajunge pe umerii nostri. Daca intram în razboi, partea câstigatoare va trebui sa raspunda pentru tot’, a spus parlamentarul rus, potrivit sursei citate.
Presedintele Ucrainei, Petro Porosenko, l-a numit pe fostul lider georgian Mihail Saakasvili în postul de guvernator al regiunii Odesa, printr-un decret prezidential semnat la 30 mai. De atunci, presa rusa afiliata Kremlinului scrie despre o ‘încercare a Kievului de a destabiliza situatia din regiune’. Saakasvili la Odesa (situata la frontiera cu Transnistria) este ‘un fitil aprins care duce spre butoiul cu pulbere’, scria luni într-un comentariu RIA Novosti. Unele ziare de la Moscova au sustinut ca în august 2008 conflictul din Osetia de Sud a început tot cu ‘o diversiune împotriva contingentului rus de mentinere a pacii’, ceea ce a dus la o reactie militara a Rusiei în Georgia.
În acest context, Unimedia, care citeaza Novosti pmr, transmite ca trupele ruse dislocate în Transnistria au început marti campania de pregatire de vara, care prevede antrenamente de tragere la tinta, pregatire fizica, protectie radiologica, chimica si biologica.