„Au câştigat miliarde cu costul sănătăţii oamenilor şi nu pot scăpa nepedepsiţi”, acesta a fost mesajul judecătorului canadian din Quebec, care a dictat în favoarea victimelor la capătul unui proces lung, potrivit România TV.
Citeşte şi Românii sunt cei mai mari fumători pasivi dintre cetăţenii europeni
„E o zi mare pentru victimele tutunului, care aşteaptă de 17 ani această decizie„, a declarat Mario Bujold, director ONG anti-tabac.
În boxa acuzaţiilor au stat trei mari companii, care acum trebuie să plătească despăgubiri-record către un milion de oameni. Mare parte din cele 12 miliarde vor ajunge la aproximativ 100 de mii de oameni, cei care s-au îmbolnăvit din cauza fumatului. Lise a aşteptat cu sufletul la gură verdictul, după ce soţul ei a murit în 2012 de cancer la plămâni.
Ceilalţi 900 de mii de oameni vor trebui să împartă 105 milioane de dolari. Producătorii de ţigări spun că, de peste o jumătate de secol, fac campanii de conştientizare a riscurilor fumatului şi au anunţat că vor face apel.
Citeşte şi Ce se întâmplă cu organismul tău dacă fumezi ţigări de contrabandă
Primele procese au început în 1998 şi reclamanţii au susţinut că ele au vizat perioada de dinainte de 90, când pe pachetele de ţigări nu erau scrise clar riscurile la care se expun fumătorii.