Cei mai mulţi dintre liceeni împlinesc vârsta de 18 ani în timpul clasei a XI-a sau a XII-a, aşadar, din 2008, Guvernul a decis să le ofere acestora dreptul la alocaţia de stat pentru copii până la absolvirea liceului. Totuşi, alocaţia se suspendă pe timpul vacanţei de vară pentru elevii majori. În plus, deşi sunt înscrişi la cursurile de învăţământ preuniversitar la zi, elevii majori îşi pierd definitiv dreptul la alocaţia de stat dacă rămân repetenţi, potrivit informatia-zilei.ro. Singura excepţie se referă la elevii care rămân repetenţi din considerente medicale.
Pentru a beneficia de alocaţia de stat pentru copii după împlinirea vârstei de 18 ani, elevii trebuie să facă o cerere scrisă în acest sens şi să depună la sediul agenţiei locale de plăţi sociale o adeverinţă de la şcoală care să ateste înscrierea acestuia în anul şcolar în curs, o copie după buletin şi declaraţia părintelui care a fost titularul alocaţiei până în acel moment. Elevii majori vor beneficia astfel de alocaţia de stat pe numele lor, până în luna iunie a anului în care termină clasa a XII-a.
Începând cu anul şcolar 2015-2016, elevii pot primi alocaţie diferenţiată, în funcţie de veniturile pe care le obţin părinţii.
Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.65/2014, care prevede dublarea alocaţiei de stat pentru copii de la 42 la 84 de lei, a fost adoptat săptămâna trecută de deputaţi şi aprobat luni de preşedintele Klaus Iohannis.