Tiruri de rachete între Fâşia Gaza şi Israel

Un grup jihadist a revendicat duminică un tir de rachetă din Fâșia Gaza ce a lovit sâmbătă seară sudul Israelului fără să facă victime, relatează AFP.
Alina Costache
08 iun. 2015, 03:20
Tiruri de rachete între Fâşia Gaza şi Israel

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reacționat reafirmând că Israelul consideră Hamas la putere în Gaza „ca responsabilă pentru toate tirurile” din această regiune, în timp ce a denunțat „ipocrizia” lumii.

Acesta este al treilea atac cu rachetă în două săptămâni împotriva Israelului. El a fost revendicat într-un comunicat de „Partizanii statului islamic la Ierusalim”, un grup recent apărut în enclava palestiniană.

„Partizanii statului islamic la Ierusalim” este considerat un mic grup ce aparține mișcării salafiste din Gaza și încearcă să obțină învestire din partea grupării jihadiste Statul Islamic în timp ce se servește de eticheta acestuia. Dar nu ar exista pentru moment legături organice între cele două organizații.

Acest grup a justificat din nou tirul său de rachetă explicând că este un „cadou pentru frații noștri închiși în închisorile israeliene și ale Hamas”.

Hamas a procedat în ultimele săptămâni la zeci de arestări în cercurile salafiste.

„Partizanii statului islamic la Ierusalim” au revendicat anterior responsabilitatea pentru tirurile de mortieră contra unei baze a aripii militare Hamas la 8 mai, un tir de rachetă în apropierea orașului israelian Ashdod pe 26 mai și un atentat cu bombă duminică contra mașinii unui înalt responsabil în cadrul forțelor de securitate Hamas.

Ca represalii la tirul de rachetă, aviația israeliană a atacat în noaptea de sâmbătă spre duminică o „infrastructură teroristă” în nordul Fâșiei Gaza, a anunțat o purtătoare de cuvânt a armatei.

Potrivit unor responsabili din serviciile de securitate Hamas, raidul a vizat o bază a „Brigăzilor Ezzedin al-Qassam”, aripa armată a Hamas, fără să facă victime.

Autoritățile israeliene, care au decis duminică dimineață să închidă punctele de trecere între Israel și Gaza, le vor redeschide luni dimineață, a declarat duminică o purtătoare de cuvânt a armatei.

Netanyahu, la rândul său, a deplâns în timpul reuniunii săptămânale a cabinetului faptul că „nu a auzit nicio voce a comunității internaționale care să condamne aceste tiruri, chiar și ONU a închis gura”.

„Va fi interesant să vedem dacă această tăcere va continua când vom acționa cu toată puterea noastră pentru a pune în aplicare dreptul nostru de a ne apăra. Un lucru este clar: ipocrizia, care se răspândește în lume, nu ne va împiedica să apărăm populația israeliană”, a avertizat Netanyahu.

Potrivit unui sondaj publicat duminică, 81% dintre israelieni cred că o nouă confruntare cu Hamas în Fâșia Gaza va avea loc.

Acest sondaj a fost efectuat de institutul Midgam pe un eșantion reprezentativ de 500 de persoane pentru întreaga populație israeliană cu o marjă de eroare de 3,4%.

Pe de altă parte, un ministru israelian a chemat lumea duminică să recunoască anexarea de către Israel a platoului Golan cucerit de la Siria în 1967, pentru a crește acolo colonizarea evreiască, relatează AFP.

„Fac apel la comunitatea internațională… să recunoască suveranitatea Golan”, a declarat ministrul educației Naftali Bennett, de la partidul naționalist și religios Căminul Evreiesc.

El s-a exprimat într-un discurs la o conferință de securitate la Tel Aviv, în legătură cu campania mondială non-guvernamentală de boicot (BDS) destinată să facă presiune asupra Israelului pentru a pune capăt ocupației în teritoriile palestiniene.

„Destul cu ipocrizia, cu dublul standard”, a spus el. „Uniunea Europeană nu are aceeași abordare față de Ciprul de Nord sau Sahara Occidentală ca cea față de Golan”.

Israelul ocupă din 1967 circa 1.200 km2 din platoul Golan, pe care l-a anexat în 1981, o decizie ce nu a fost niciodată recunoscută de comunitatea internațională. Aproximativ 510 km2 rămân sub control sirian, amintește France Presse.

 
 

Spynews
Mireasa - Capriciile iubirii. Situația Ramonei, motiv de discuție în casa băieților. A recunoscut că are un copil. Ce părere are Ionuț despre ea
Bzi.ro
Sandra Mutu, încântătoare pe litoral, în costum de baie! Soția Briliantului a făcut furori!
Fanatik.ro
Cele 6 zodii care vor avea cea mai bună toamnă din viața lor. Belșug și opulență în viitorul lor
Capital.ro
Se confiscă banii românilor. Trebuie să declari și să plătești la stat: „Efectul va fi vizibil”
Playtech.ro
Mirela Vaida, apariție de INFARCT! S-a pozat DEZBRĂCATĂ, a lăsat la vedere…
DailyBusiness
Veste minunată pentru români! SCAD ratele la creditele bancare
Adevarul
Bombardiere nucleare rusești și chineze ar fi încercuit coasta americană din Alaska. SUA și Canada au mobilizat mai multe avioane de vânătoare
Spynews
Sărbătoare mare în familia unui fost cuplu de la Insula Iubirii! Fetița lor, Emma a împlinit doi ani
Spynews
Arestări masive într-o grupare acuzată de legături cu frații Tate! Cum au ajuns mafioții italieni să invadeze țara noastră cu camioane pline de droguri
Evz.ro
Viață mai ușoară pentru toți românii. Ce se întâmplă cu actele esențiale
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Ce i-ar fi provocat, de fapt, moartea lui Andrei Versace? Medicii legiști au anunțat rezultatele autopsiei
Cancan.ro
După Roxana Dobre, şi sora lui Salam a păţit-o GRAV! S-a ajuns la păruială şi înjurături
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
David Popovici, medalie de bronz în proba de 100 m liber la Jocurile Olimpice de la Paris
Capital.ro
Devine interzis în România. S-a dat ordin în toate țările UE de la 1 ianuarie 2025
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
'Durere mare'- Părinții doctoriței Gavril, reacție sfâșietoare
substantial.ro
FCSB învinge Maccabi Tel Aviv și asigură o sumă importantă de la UEFA
MediaFlux
BANI EUROPENI pentru persoanele cu venituri mici. Cine poate lua
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?