Kelemen Hunor a declarat, luni, că reprezentanţii Uniunii aşteaptă să vadă ce conţine Strategia de Apărare, întrucât nu au văzut documentul.
„Eu şi liderul Grupului UDMR din Senat, Marko Bela, vom participa la consultările de la Palatul Cotroceni, tema fiind Strategia de Apărare. Aşteptăm să fim informaţi, să fim puşi în temă, nu ştiu ce conţine documentul. Probabil, la consultări va fi abordat şi cazul Ponta, deşi nu figurează ca temă a discuţiilor. Situaţia în care se află premierul este una complicată”, a spus liderul UDMR, pentru Mediafax.
Preşedintele Klaus Iohannis i-a invitat la Cotroceni pe liderii partidelor parlamentare, pentru discuţii pe tema Strategiei Naţionale de Apărare a Ţării.
Iniţial, invitaţia transmisă de şeful statului liderilor partidelor şi formaţiunilor politice parlamentare era pentru luni, la ora 18.00, la Palatul Cotroceni.
CITEŞTE ŞI KLAUS IOHANNIS s-a răzgândit: cheamă separat Opoziţia la consultări. PNL a ameninţat cu BOICOTUL
În urmă cu puţin timp, Administraţia Prezidenţială a anunţat că programul consultărilor preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare a fost modificat luni, partidele la putere fiind convocate separat de cele ale opoziţiei.
Iohannis i-a invitat pe liderii politici la discuţii privind Strategia Naţională de Apărare a Ţării.
Departamentul Securităţii Naţionale al Administraţiei Prezidenţiale, condus la acea vreme de consilierul George Scutaru, iar în prezent de consilierul prezidenţial Ion Oprişor, a început, în luna februarie, procesul de consultări interinstituţionale pentru elaborarea Strategiei Naţionale de Apărare, la iniţiativa preşedintelui Klaus Iohannis, printr-o întâlnire cu deputaţii din comisia de apărare din Parlament.
Preşedinţia preciza atunci că, în conformitate cu prevederile Constituţiei României şi Legea 473/2004 privind planificarea Apărării, Strategia Naţională de Apărare a Ţării este principalul document care fundamentează planificarea apărării la nivel naţional, alături de programul de guvernare în vigoare, iar documentul trebuie înaintat Parlamentului în termen de 6 luni de la învestirea în funcţie a Preşedintelui.
Administraţia Prezidenţială a propus şi reprezentanţilor organizaţiilor nonguvernamentale să contribuie la elaborarea Strategiei cu recomandări privind planificarea apărării la nivel naţional, riscurile, ameninţările şi vulnerabilităţile la adresa securităţii naţionale.
Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. De asemenea, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a cerut Camerei Deputaţilor, vineri, avizarea urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese.
Preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut premierului să demisioneze, apreciind că demisia lui Victor Ponta este singura posibilitate acum de a ieşi repede din această situaţie şi spunând că speră să nu se ajungă până la suspendarea premierului şi că prima opţiune, cea mai bună, este o demisie a premierului şi a Guvernului.