Vânătoarea cu şoimi este un sport foarte popular în Golf. Uneori, în acest sport, păsările se rănesc şi au nevoie de îngrijiri medicale. Astfel, şeicii cu multă dare de mână s-au gândit şi la sănătatea şi confortul companionilor lor cu cioc şi aripi. Aşa a apărut în Qatar primul spital pentru şoimi.
Spitalul Souq Waqif Falcon din capitala Qatarului, Doha, este o instituţie căreia nu îi lipseşte nimic din ceea ce trebuie să aibă un spital care se respectă. Este dotată cu cele mai noi şi performante aparaturi medicale, are angajaţi 30 de medici veterinari cu diferite specializări şi personal din toată lumea musulmană, din Pakistan până în Irak, gata oricând să intervină oricând un şoim de vânătoare are vreo problemă.
Vânătoarea cu şoimi este un vechi sport al regilor, datând din Antichitate. În Golf este foarte populară. „Şoimii sunt păsări foarte curajoase şi atacă orice, dar uneori se întâmplă să ajungă la noi răniţi”, spune Mohammed, un membru al personalului medical al spitalului.
Aici, orice problemă se rezolvă. Dacă şoimul a pierdul o pană sau mai multe într-o luptă cu vreo dropie încăpăţânată, nu este nicio preoblemă, pentru că spitalul are până şi o bancă de pene. Dacă în urma partidei de vânătoare se alege cu vreo fractură, pasărea ajunge la spital, unde i se face un consult amănunţit şi radiografie cu aparatele cele mai performante.
Dacă este nevoie de operaţie, chirurgii rezolvă totul, indiferent despre ce fel de fractură este vorba. La spital nu ajung doar şoimii răniţi, ci şi cei pe care stăpânii lor îi aduc pentru un consul preventiv al stării de sănătate, care include şi analize medicale.
În privinţa preţurilor practicate pentru consultaţii şi tratamente în acest spital, surpriza este plăcută. Astfel, ţinând cont că este un spital exclusivist, dotat cu aparatură de ultimă generaţie şi cu personal supercalificat, te-ai putea gândi că şi preţurile sunt mari. Dar nu este aşa, căci, în realitate, sunt chiar rezonabile. De pildă, un consult medical amănunţit costă aproximativ 30 de dolari, iar o radiografie, 6 dolari. La spitalul şoimilor din Qatar vin clienţi din toate ţările din Golf, iar spitalul este bine subvenţionat de regatul arab.
„Unii dintre stăpânii şoimilor îşi iubesc foarte mult păsările lor. Le ţin la piept, le mângâie, vorbesc cu ele şi le tratează ca pe oricare membru al familiei lor”,a explicat un ghid turistic. Iar când şoimii nu mai pot fi salvaţi şi mor, nu le îngroapă, ci le incinerează într-un cuptor special, care se află tot în spital.