Creativitatea, încrederea și implicarea elevilor, stimulate tot mai mult în şcoală

Steve Wozniak, cofondator al Apple spune că sistemul școlar este, uneori, "certat cu creativitatea". 
Romania TV
09 iun. 2015, 06:42
Creativitatea, încrederea și implicarea elevilor, stimulate tot mai mult în şcoală

Aflat în Columbia cu ocazia unui colocviu organizat de Camera de Comerț din Bogotá (CCB), Steve Wozniak a estimat că soluția pentru problemele de mâine ale țării se găsește în educație, dar și în faptul de a permite ca mintea tinerilor să fie liberă și creativă.

„Deși puțini vor face lucruri atât de uimitoare ca Facebook sau Twitter, cert este că, punând mai mult suflet decât matematică în inovația ta, vei avea succes”, a mai spus Steve Wozniak.

Dave Csyntian, președinte al organizației See The Change, recunoaște că idealizarea unor creatori ca fondatorul Facebook poate atrage mulți adolescenți spre tehnologie, dar poate fi o armă cu două tăișuri, relatează El Pais.

Tehnologia ajută să se răspundă la întrebarea „ce”, cu aparate precum ceasul de mână, telefonul, dar se pierde „de ce-ul”, spune el. Această chestiune depinde de gândirea critică a elevilor și cetățenilor, iar „dacă scoatem această parte din ecuație, pierdem ceva fundamental”.

„Industria cere calificări științifice și informatice, dar Arta și Literele sunt cele care unifică totul”, estimează Edward Abeyta, consilier al decanatului în cadrul University of California, San Diego.

Una dintre principalele probleme cu care se confruntă societatea este aceea că, „din cauza proastei utilizări și abuzului de noi tehnologii, unii copii și adulți prezintă un grav deficit, cel mai rău dintre toate, deficitul de realitate”, afirmă tânărul profesor Manuel Velasco, care își expune viziunea pe blog, unul dintre cele mai citite din sector, potrivit cotidianului spaniol ABC. Lumea trebuie să fie văzută „prin intermediul ochilor, și nu prin intermediul unui ecran”, pentru că, altfel, elevii vor fi suprastimulați și își vor pierde curiozitatea și creativitatea, estimează acesta.

Pentru a trezi în elevi curiozitatea, creativitatea și încrederea, Manuel Velasco propune să se manifeste încredere în elevi, în posibilitățile, talentele, ideile, eforturile lor, precum și în familii. Elevii să nu mai fie „saturați” cu stimuli, pentru că aceasta face să „adoarmă” dorința lor înnăscută de a cunoaște și de a cerceta. Să existe răbdare, așteptări realiste și să se aprecieze eforturile elevilor. Să se genereze un „cocteil pedagogic” de experiențe care să le permită elevilor să nu mai fie consumatori și să devină întreprinzători. Să se elimine excesul de teme repetitive și slab motivante. Să nu se permită ca graba să răpească din timpul de care au nevoie elevii pentru a învăța. Îndepărtarea de „pirotehnia pedagogică” care umple orele cu o mulțime de activități și puzderie de stimuli.

Mireia Long, de la „Pedagogía Blanca”, predă cursuri online pentru profesorii care nu sunt mulțumiți de sistemul de educație. Cursurile sale vizează ca acești profesori să folosească tehnici prin care să stimuleze creativitatea elevilor și să-i ajute pe aceștia să-și pună întrebări și să nu se plictisească la ore.

„Este inevitabil și indispensabil să se încorporeze în educație progresele din neuroștiință, psihologie, pedagogie și metodologiile inovatoare”, spune Mireia Long. Elevii vor trăi în secolul al XXI-lea, o epocă de schimbări, crize, provocări și proiecte extraordinare pentru omenire. Ei ‘trebuie să fie pregătiți pentru a da răspunsuri creative și inovatoare societății. Nu este suficient să fie ascultători, supuși și să repete ceea ce au descoperit alții. Vor fi pionieri, vor înfrunta o lume care evoluează extrem de rapid și vor trăi într-o cultură în care a fi eficient înseamnă a fi inovator”.

De aceea, trebuie să se schimbe paradigma educațională, pentru ca „persoanele să aibă inițiativă personală, gândire critică, să fie proactive și să fie dispuse să fie flexibile și să învețe de-a lungul întregii vieți”. Iar acest lucru se reușește prin schimbarea modului de a educa, estimează Mireia Long.

În Finlanda, reforma sistemului de învățământ prevede implicarea elevilor în planificarea și evaluarea propriilor proiecte, relatează cotidianul spaniol El Pais. „Trebuie să-i ajutăm pe copii să înțeleagă și să analizeze propriul proces de învățare și să fie tot mai responsabili de el”, a explicat un oficial, Irmeli Halinen, pe site-ul Consiliului Educației finlandez.

Centrul BEBIN (Escuela Infantil Europea BEBIN) din Madrid pledează, printre altele, pentru facilitarea unei adecvate dezvoltări fizice, emoționale, intelectuale și afective a celor mici, precum și pentru „crearea unui teren fertil pentru curiozitate și entuziasm”. Pentru cei mai mici este fundamental să crească într-un mediu plin de afecțiune, bazat pe valori ca respectul, responsabilitatea, aprecierea de sine, solidaritatea, consideră experții BEBIN, potrivit cotidianului spaniol ABC.

Spynews
Românii s-au bătut crunt cu polițiștii din Leeds! Au răsturnat și incendiat mașini: „Să vină mascații de la București” | FOTO
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Locul din România supranumit litoralul de la munte. Puține persoane știu de existența lui, deși zona e plină de atracții turistice
Capital.ro
A devenit interzis în România. Nu mai poți urmări la TV. Iohannis a dat lege
Playtech.ro
S-a mai stins o stea a cinematografiei. Actorul Bob Newhart a murit la vârsta de 94 de ani
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Caz unic în rețeaua globală a geoparcurilor UNESCO: propunere retrasă din cauza unei primării din România FOTO
Spynews
Au fost găsite noi fragmente osoase în Vaslui. Și acestea ar purta „semnătura” Narcisei și a lui Zoro
Spynews
30 de elevi din Coreea de Nord, uciși pentru că s-au uitat la seriale sud-coreene. Au fost împușcați în văzul tuturor
Evz.ro
Bianca Drăgușanu, săltată de poliție. Cum se apără vedeta. Update
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se ADÂNCEȘTE! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Te obligă să plătești. S-a dat ordinul în România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
MINISTRUL CERCETĂRII: REȚELELE DIN ROMÂNIA NU SUNT AFECTATE DIRECT DE PROBLEMELE MICROSOFT
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'