Livia Stanciu a declarat că problema avizării sau neavizării începerii urmăririi penale aparţine Parlamentului care „aşa a înţeles să decidă”.
„În mod cert. Comisia Europeană și noi știm foarte bine: aderarea României la UE în 2007 a fost acceptată de către statele membre ale UE printr-o serie de condiționalități care au fost impuse în primul rând și sistemului judiciar. Și el a făcut în ultimi ani (…) eforturi extraordinare pentru a demonstra, pentru a dovedi că am asistat și asistăm în continuare la o reformare a sistemului judiciar”, a spus Livia Stanciu, la Parlament, întrebată dacă crede că votul în cazul Ponta va fi reflectat în viitorul raportul MCV.
Întrebată cum comentează votul dat de Camera Deputaților în cazul premierului, şefa ICCJ a răspuns: „În termeni politici nu îmi cereți, nu sunt politician în primul rând și nu îmi cereți să îmi prezint un punct de vedere pe acest considerent”.
Ea a subliniat că problema avizării sau neavizării începerii urmăririi penale aparține Parlamentului.
În opinia sa, „sunt pure speculații” declarațiile premierului Ponta potrivit cărora ordonanța procurorului vine ca urmare a votului dat în cazul Șova și a cazului Mariana Rarinca.
„Din punctul meu de vedere sunt pure speculații și cred că și dvs și orice om de rând poate să facă o evaluare a unor astfel de susțineri făcute de către premier, care nu au în spatele lor eventuale probe care să îi fundamenteze această susținere, astfel încât cred că trebuie să fie luate ca atare și apreciate ca atare de fiecare cetățean”, a spus Stanciu.
Pe de altă parte, întrebată dacă este posibil să se ia măsura controlului judiciar în cazul premierului, președintele ÎCCJ a arătat că această măsură este aplicabilă oricărui cetățean, inclusiv premierului.
„Orice cetățean al acestei țări și premierul este tot un cetățean al acestei țări. Știți foarte bine ce am spus că nimeni nu este mai presus de lege. Câtă vreme legea prevede și această măsură preventivă, este aplicabilă oricărui cetățean. În rest, rămâne la aprecierea celui care dispune acea măsură să își fundamenteze măsura pe care o dispune pe probe, dacă există sau nu există astfel de probe în dosar”, a explicat Stanciu.
Avocata premierului Victor Ponta, Loredana Radu, a mers, marţi după-amiază, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru a studia dosarul în care clientul său este urmărit penal pentru fals în înscrisuri, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins, luni, cu 18 voturi „împotrivă”, 7 „pentru” şi o abţinere, solicitarea DNA privind începerea urmăririi penale a premierului Victor Ponta şi pentru infracţiunea de conflict de interese.
Raportul Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor a fost dezbătut marţi, în şedinţa de plen a Camerei.
Din totalul de 387 de deputaţi, la şedinţa de marţi au fost prezenţi 351, numărul voturilor valabil exprimate fiind acelaşi.
Din voturile valabil exprimate, 231 au fost pentru „proiectul de hotărâre privind respingerea cererii de începere a urmăririi penale” a lui Victor Ponta , iar 120 de voturi au fost „împotrivă”.
Întrucât s-a întrunit majoritatea simplă, decizia Camerei Deputaţilor a fost de respingere a începerii urmăririi penale pentru şeful Guvernului.
În urma votului din plenul Camerei Deputaţilor, preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut din nou demisia premierului Victor Ponta.
Într-o declaraţie transmisă de Administraţia Prezidenţială la scurt timp de la votul din Camera Deputaţilor, preşedintele Klaus Iohannis spune că Parlamentul nu ar trebui să obstrucţioneze actul de justiţie şi că regretă că astăzi coaliţia de guvernare a impus o decizie în sens contrar şi s-a transformat într-un scut de protecţie pentru Victor Ponta.