„Cred că toată lumea se aştepta la acest deznodământ. Am vorbit cu foarte mulţi prieteni, unii dintre ei nici măcar nu-l simpatizează foarte tare pe Ponta, din diferite raţiuni, dar toţi au considerat că motivul invocat în situaţia lui nu jsutifică o astfel de acţiune din partea procurorilor (…)
Cui foloseşte până la urmă crearea unui haos politic, generarea unei crize politice, într-un moment în care există suficiente tensiuni în regiunea noastră?”, a declarat Adrian Năstase.
Adrian Năstase a declarat că folosirea justiţiei pentru a răsturna Guvernul i-ar putea permite astfel lui Klaus Iohannis să-şi formeze propriul Guvern.
„Poate fi folosită moţiunea de cenzură, dacă există altă formulă de majoritate parlamentară. Se pare că nu. Dar folosirea unei variante alternative, aceea a unei acţiuni penale pentru a schimba guvernul, pentru că aici e un lucru care nu se înţelege.
În cazul unui ministru care şi-ar da demisia pentru asemenea acuzaţii se poate face remanierea lui pe loc. Dar în cazul unui premier, întregul guvern trebuie să plece şi se declanşează mişcare politică care permite preşedintelui să facă nominalizare de candidat şi să creeze un guvern care să fie format printr-un şantaj cu alegerile anticipate”, a precizat fostul premier Adrian Năstase.
Totodată, Adrian Năstase a vorbit şi despre faptul că din 2003, când s-a introdus un nou articol în Constituţie, preşedintele nu-l poate demite pe premier. Totuşi, fostul premier a comentat faptul că şeful statului accentuează în prezent criza politică din România pentru că îi cere demisia lui Victor Ponta.
„Ce mă deranjează prin luarea de poziţie a preşedintelui este că Klaus Iohannis nu spune: «eu cred că premierul ar trebui să-şi dea demisia». E o opinie politică, poate fi respectată, oricine poate să spună asta, face parte din bătălia politică. Nu e în ordine când îi cere premierului să-şi dea demisia. Nu intră în competenţele sale instituţionale
Probabil în următoarea Constituţie să se pună un alineat în care să spunem: preşedintele nu poate să-i ceară premierului să-şi dea demisia, lăsând la o parte că demisia e un act unilateral.
Această formulă depăşeşte sfera competenţelor instituţionale ale preşedintelui şi accentuează sentimentul de criză politică. Face parte din jocul mediatic pornit la sfârşitul săptămânii trecute şi care nu va duce la un rezultat bun pentru România”, a mai adăugat Adrian Năstase.
În continuare, fostul prim-ministru a comparat Parlamentul cu „un zid la care unii joacă squash”.
„Parlamentul îmi dă senzaţia că e un fel de zid la care unii joacă squash. Aruncă mingea în zid şi din când în când mai cade câte o bucată de tencuială”, a conchis Adrian Năstase.
Declaraţiile fostului premier vin în contextul în care deputaţii au respins, în şedinţa de plen, solicitarea DNA de începere a urmăririi penale a lui Victor Ponta pentru conflict de interese.
CITEŞTE ŞI: Deputaţii au RESPINS cererea DNA de urmărire penală a lui VICTOR PONTA. Scorul: 231 de voturi la 120
În urmă cu o zi, şi deputaţii jurişti au dat aviz negativ cererii procurorilor. Victor Ponta mai este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni – Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat.