MĂSURI DE PRIM AJUTOR. Ce trebuie să faci în caz de ÎNEC

MĂSURI DE PRIM AJUTOR. Eşti martorul unei scene dramatice, în care o persoană este la un pas de înec sau s-a înecat? Iată ce trebuie să faci pentru a o salva şi care sunt măsurile de prim ajutor.
Iulian Tudor
16 iun. 2015, 05:52
MĂSURI DE PRIM AJUTOR. Ce trebuie să faci în caz de ÎNEC

MĂSURI DE PRIM AJUTOR. Dacă ai văzut că o persoană este în pericol de înec sau s-a înecat deja, iată ce trebuie să faci pentru a-i salva viaţa.

Măsuri pentru salvarea unei victime căzute în apă

În primul rând, aruncaţi o funie cu un capăt de prindere în apă sau folosiţi un băţ lung. De asemenea, puteţi aduce şi o barcă lângă victimă şi să o remorcaţi până la mal. Este indicat să nu se încerce mutarea victimei în barcă deoarece există riscul de a se răsturna barca. Apa prea rece poate împiedica victima de a apuca obiecte sau a ajunge la ele pentru a se salva.

Se poate încerca salvarea victimei şi prin înot, însă numai în cazul în care salvatorul este antrenat pentru acest lucru. Dacă se încearcă o salvare în apă, se recomandă apropierea prin spatele victimei şi încercarea de liniştire a acesteia. Dacă victima este foarte speriată, aceasta îl poate trage şi pe salvator în apă.

Se recomandă trecerea unui braţ pe sub bărbia victimei şi menţinerea capului la suprafaţa apei. În cazul în care se suspectează leziune de coloană cervicală, capul, gâtul şi trunchiul se vor ţine în linie dreaptă.

Cea mai bună opţiune o constituie deplasarea victimei prin plasarea ei pe o scândură.

Primul ajutor în cazul unei victime aproape înecate

Primul ajutor în cazul unei victime aproape înecată constă în administrarea de oxigen la nivel pulmonar, fără a agrava o potenţială leziune de coloană cervicală. Dacă victima nu respiră, se va începe imediat respiraţia gură-la-gură. Aceasta include şi respiraţia gură la gură efectuată în apă.

În timpul deplasării către mal a victimei se va asigura ventilaţia la fiecare 5 secunde. În cazul în care căile respiratorii sunt obstruate, se va efectua manevra Heimlich pentru dezobstrucţie, prin plasarea degetelor în formă de pumn la nivelul stomacului victimei şi crearea unei presiuni la nivel abdominal. Manevra se efectuează până la dezobstrucţia căilor aeriene

Compresiile toracice sunt dificil de efectuat în apă în cazul în care nu există o suprafaţă plană. Ele se vor efectua când aceasta este disponibilă.

Odată ajunşi la mal, se va reevalua respiraţia şi circulaţia pacientului (pulsul şi bătăile cardiace). În cazul în care pacientul prezintă respiraţie şi circulaţie normale fără a exista suspiciune de leziune a coloanei cervicale, se va plasa pacientul în poziţie de siguranţă (întins pe burtă, braţele întinse la nivelul umerilor şi îndoite, capul într-o parte şi piciorul de aceeaşi parte îndoit în unghi drept de la nivelul bazinului) pentru a menţine căile aeriene libere şi a asigura drenajul apei înghiţite. Dacă pacientul nu respiră, se va începe resuscitarea cardio-pulmonară (respiraţie gură la gură şi compresii toracice) până la sosirea salvării sau până persoana începe să respire.

Totodată, prevenirea hipotermiei se face prin îndepărtarea hainelor ude şi învelirea în pături calde. Victima se supraveghează până la sosirea personalului medical autorizat.

Citeşte şi Ce trebuie să faci dacă te-a muşcat o VIPERĂ

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Este cea mai veche rugăciune către Maica Domnului. Se spune că face miracole dacă o rostești zilnic. Sunt doar câteva cuvinte
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Regula obligatorie în toate mașinile din România. Nu poate fi încălcată
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
O băutură japoneză îi scapă pe români de mahmureală. Afacerea a prins rădăcini
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Obligație în toate județele României din 1 octombrie. Oamenii pot cere ordin. Statul nu respinge
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Bărbat prins cărând cadavrul unei femei pe o stradă din Sectorul 5 al Capitalei
MediaFlux
Cele mai MARI MAJORĂRI de PENSII! Daniel BACIU, anunț privind RECALCULAREA
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'