Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru al CSM, i-a cerut premierului Victor Ponta să renunţe la imunitate, în cadrul unei scrisori deschise, el arătând că justiţia nu se va lăsa intimidată de „crearea unor aşa zise comisii speciale de evaluare a democraţiei” la nivelul Parlamentului.
În şedinţa CSM de miercuri, preşedintele CSM Marius Tudose i-a reproşat lui Dumbravă faptul că şi-a depăşit atribuţiile de membru CSM atunci când a trimis scrisoarea şi a precizat că au fost preluate declaraţiile politicienilor în acest caz şi aduse în interiorul CSM.
La rândul lui, Horaţius Dumbravă a declarat că îi pare rău, dar o va mai face, scrie b1.ro: „Nu mă voi opri aici, voi spune în continuare acelşai lucru dar vă spun aici în plenul CSM voi spune în continuare acelaşi lucru. Nu mi se pare că am afectat independenţa justiţiei. Nu mi se pare că am intrat într-un show politic, până la urmă este responsabilitatea mea personală ca membru CSM. Deci voi continua să spun aceste lucruri. Nu e prima dată şi resping orice conotaţie că aş fi intrat într-un joc politic.„
„E opţiunea ta. Mai ales că ai preluat anumite afirmaţii ale unor oameni politici pe care le-ai dus în sânul Consiliului ca fiind expresia unui membru al Consiliului. Asta pot să o spun şi eu în momentul ăsta. Dcaă într-adevăr interveneai vineri sau joi aş fi avut încredere în ce spui. Dar să intervii la 3 sau 4 zile după acel eveniment şi să faci aceleaşi afirmaţii pe care le-au făcut anumiţi oameni politici, eu cred că nu trebuia”, a replicat preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose.
CITEŞTE ŞI Horaţius Dumbravă: Declaraţiile privind LOVITURA DE STAT trebuie discutate în CSM
Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie le-a cerut membrilor CSM să fie mai atenţi în declaraţii.
În cadrul scrisorii deschise, Judecătorul Horaţius Dumbravă arăta că parlamentarii au dovedit că „nu înţeleg democraţia”, din moment ce resping „pe bandă rulantă nemotivat şi în contradicţie cu valorile statului de drept” cereri de ridicare a imunităţii parlamentare pentru unii politicieni acuzaţi de diverse infracţiuni.
„Domnule prim ministru, fac apel la domnia voastră, cu atât mai mult cu cât aţi fost magistrat şi cunoaşteţi valorile intrinseci ale justiţiei şi statului de drept, în a întări capacitatea democraţiei româneşti de a rezista trecătoarelor interese meschine şi de grup”, conform sursei citate.
În acelaşi context, judecătorul Dumbravă a adus în discuţie declaraţia publică a premierului, din 26 ianuarie, în cadrul căreia Victor Ponta arăta: „Suntem de acord să modificăm textul constituţional care se referă la imunitate. Vorbim despre Constituţie pentru că, după cum ştiţi, nu există imunitate decât pentru arestare şi percheziţie, nu mai există niciun fel de altă imunitate. Dar suntem de acord să modificăm în cadrul Constituţiei aceste prevederi iar, în rest, aşa cum s-a întâmplat şi la ultimele cazuri aduse în faţa Parlamentului, PSD va vota de fiecare dată pentru îndeplinirea solicitărilor Justiţiei”.