Monika Holheimer, care este purtătoarea de cuvânt a grupului Partidului Popular European din Comisia de Libertăţi Civile a Parlamentul European, afirmă că discuţiile statului de drept „nu ar trebui să se concentreze numai în jurul Ungariei” , ci şi a altor state europene care au probleme asemănătoare, între care figurează, în afară de Ungaria, România, Slovacia, Grecia şi chiar şi Italia.
„Ieri am fost de acord cu vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, care a afirmat că ne confruntăm cu câteva provocări pentru statul de drept în câteva state membre. Mă gândesc la România, Slovacia, Ungaria, au fost câteva probleme şi în Grecia şi chiar în Italia. Cred că UE trebuie să găsească un mod eficient de a consolida statul de drept şi să ajute statele membre să aibă un sistem judiciar bun, cu tratament corect pentru diferitele grupuri ale societăţii, cu reguli democratice corecte”, a declarat Holheimer.
Citeşte şi Un europarlamentar cere AUDIEREA lui Victor Ponta în PE: „Trebuie să dea socoteală”
Parlamentul European urma să se pronunţe miercuri asupra unei rezoluţii privind Ungaria, în care se menţionează problemele spionoase şi contrare principiilor statului de drept ale acestei ţări, al cărui premier, Viktor Orban, a propus de curând reintroducerea pedepsei cu moartea, propunere ce a stârnit controverse atât în Ungaria, cât şi în comunitatea Europeană. În afara acestui punct, în dezbaterile intră şi problema imigraţiei, care, pentru Ungaria este o problemă, precumşi xenofobia şi, în general, concepţiile extremiste prind din ce în ce mai mult teren în această ţară.