Călin Popesuc Tăriceanua a precizat că deciziile politicie ale ministrilor, ale primului ministru nu pot fi anchetate de Parchet.
„Exista o granita clara legata de separatia puterilor in stat, un principiu fundamental, si anume ca justitia nu intra in zona deciziilor politice ale guvernului. Nu pot fi anchetate de procurori. In momentul in care un guvern urmeaza sa fie resturnat altfel decat pe cale democratica , orice alta modalitate este o lovitura de forta care se mai numeste si lovitura de stat. (….). Justitia nu este, din pacate, o institutie democratica. Ea nu poate sa interfereze in procesul democratic. In momentul in care o putere a statului este in afara oricarui control democratic, cum este justitia, ea poate sa duca la exces”, a declarat Tăriceanu, citat de psnews.ro.
Președintele Senatului a adăugat ca avem o problema la nivelul justitiei in Romania: „Avem o problema la nivelul justitiei in Romania? Raspunsul meu este da. (…) Trag un semnal de alarma pe acest subiect. Trebuie sa gasim remediile.”
Întrebat cum comentează afirmațiile șefei Înatei Curți de Casație și Justitie, Livia Stanciu, Tăriceanu a reacționat tranșant, spunând că aceasta ar trebui sa mai citească Constituia.
„Cred ca doamna Stanciu ar trebui sa puna mana sa citeasca Constituția. Procedurile care au avut loc in Parlament luni sunt prevazute in Constituție. (…) Doamna Stanciu priveste imunitatea ca si cum nu intelege ce e aia imunitate. De ce sa aiba parlamentarul imunitate sau primul ministru imunitate este un instrument care nu se adreseaza celor care beneficiaza de imunitate, ci cetatenilor care i-au dat votul de incredere. Imunitatea este pentru a proteja cetatenii de a nu ramane fara reprezentant. Iar in ceea ce priveste seful Executivului, acesta priveste stablitatea politica.„, a spus președintele Senatului.