Trupele vor exersa respingerea unui atac al unui bombardier Suhoi-25 și al unui elicopter de luptă Mi-24, cu lansatoare de grenade și arme automate grele, a anunțat colonelul Oleg Kocetkov.
„Militarii se vor antrena pentru misiuni de eliminare a blindatelor uşoare, în scopul contracarării unui inamic ipotetic; vor fi folosite lansatoare de grenadă de tip AGS-17 şi arme automate”, a declarat colonelul Oleg Kocietkov, purtătorul de cuvânt al Districtului militar vestic al armatei ruse.
În plus, vor fi organizate sesiuni de antrenament pentru tehnici de recunoaștere și de camuflaj tehnic, potrivit Independent.md.
În ultimele luni, pe fondul situației tensionate din Ucraina, forțele ruse prezente în Transnistria și-au activizat acțiunile, trezind îngrijorare la Kiev.
GOTR a fost creat la 1 iulie 1995 în baza fostei a Armatei a 14-a, dislocată în Transnistria. Principalele sale obiective vizează menținerea păcii în Transnistria și protecția depozitelor cu muniții de la Colbasna, pe care Moscova trebuia să le repatrieze demult, conform angajamentelor asumate la summitul OSCE din 1999 de la Istanbul.
Grupului Operativ de Trupe Ruse din Transnistria numără 1350 de militari, dintre care 350 sunt angajați în misiunea de menținere a păcii, ca parte a forțelor de menținere a păcii comune cu Republica Moldova și Transnistria, potrivit Agerpres.
Tensiunea a crescut în stânga Nistrului după numirea la 30 mai a fostului președinte georgian Mihail Saakașvili în funcția de guvernator al regiunii Odesa din sudul Ucrainei, situată la granița cu Transnistria. De mai multe zile, o parte a presei ruse și transnistrene emite diferite scenarii privind reizbucnirea conflictului de pe Nistru, cu implicarea țărilor vecine în ostilități, în contextul în care Ucraina a denunțat acordul cu Rusia privind tranzitul de militari ruși spre Transnistria, iar Republica Moldova a interzis accesul în Moldova pentru mai mulți militari ruși.
‘Rusia deocamdată așteaptă și îndrăzneala părții moldovene crește treptat. Dar ei trebuie să înțeleagă că un răspuns va exista. Între altele, aceasta ar putea afecta grav interesele de afaceri în Rusia ale unor persoane concrete din conducerea Republicii Moldova. La Chișinău la putere se află un guvern de afaceriști și aceștia ar trebui loviți în ceea ce este mai sensibil — afacerile’, a declarat joi, într-un interviu pentru agenția tiraspoleană de presă Novosti Pridnestrovia, expertul rus Vasili Kașirin. Republica Moldova și Ucraina fac un joc riscant pentru a testa răbdarea Federației Ruse, a mai spus el, în interviu.