Executivul catalan, condus de liderul separatist Artur Mas, a organizat acest vot fără valoare juridică, trecând peste suspendarea ordonată de acest tribunal, la cererea guvernului conservator spaniol.
Peste două milioane de persoane s-au prezentat la urne și 1,9 milioane au votat în favoarea independenței, dintr-un total de 6,3 milioane, câte au fost invitate să se pronunțe.
Mai multe luni după suspendare, care a făcut mare vâlvă în Spania, Tribunalul Constituțional s-a pronunțat joi pe fondul problemei juridice și a decis că acest plebiscit a fost unul anticonstituțional.
O regiune spaniolă nu poate încuraja, prin actele și inițiativele sale, „convocarea unui vot popular”, chiar dacă acesta nu are valoarea unui referendum, în probleme ce depășesc competențele sale. Or, potrivit Constituției spaniole, o regiune nu se poate pronunța singură asupra unei eventuale secesiuni.
Citeşte şi Liderul guvernului catalan poate fi INCULPAT pentru că a organizat alegerile din Catalonia
Această sentință ar putea avea consecințe asupra anchetei declanșate de Parchet în cazul Artur Mas și a altor doi membri ai guvernului său pentru nesupunere civilă, abuz de putere, deturnare de fonduri publice și uzurpare de funcții.
În condițiile în care nu poate organiza un adevărat referendum, împotriva căruia Madridul se pronunță cu vehemență, Artur Mas intenționează să convoace alegeri regionale în data de 27 septembrie, conferindu-le valoare de plebiscit asupra posibilei secesiuni a acestei regiuni bogate din nord-estul Spaniei.
Dacă partidele separatiste câștigă, președintele Cataloniei s-a angajat să lanseze un proces care să ducă la crearea unui stat catalan independent în mai puțin de 18 luni.