Totul despre alimentaţia organică. Ce spun nutriţioniştii

Alimentele ecologice sau organice sunt produsele de origine animală sau vegetală care au fost obținute fără utilizarea substanțelor chimice sintetice sau a componentelor modificate genetic, nu au fost expuse iradierii, iar în urma producerii lor mediul înconjurător nu a avut de suferit, susțin specialiștii.
Iulian Tudor
12 iun. 2015, 05:57
Totul despre alimentaţia organică. Ce spun nutriţioniştii

Potrivit acestora, pentru a se considera organică, producția agricolă sau zootehnică trebuie să se desfășoare conform principiilor ecologice, timp de minimum 3 ani.

„Producția de legume, fructe și carne organice nu folosește substanțe chimice (pesticide, hormoni, etc), la fel ca și cea obișnuită. Spre exemplu, mărul cultivat în mod convențional conține în jur de 30 de substanțe artificiale, concentrate în coajă, chiar și după spălare. Produsele organice conțin cu cel puțin 50% mai multe vitamine, minerale, enzime și fitoelemente comparativ cu cele convenționale. Cromul este un micronutrient deficitar în dieta modernă și se află mai concentrat cu 78% în alimentele ecologice. Seleniul este un antioxidant puternic care ne protejează de radicalii liberi și are un nivel de concentrare în alimentele organice mai mare cu 400% față de cele convenționale. Calciul are biodisponibilitate cu 70% mai mare în alimentele ecologice. Litiul, folosit în tratarea diverselor forme de depresie, este cu 200% mai concentrat în alimentele ecologice și magneziul necesar sistemului muscular, cu 140%”, a explicat pentru AGERPRES nutriționistul Lygia Alexandrescu.

Citeşte şi OPINIA NUTRIŢIONISTULUI: Românii trebuie învăţaţi cu obiceiuri alimentare sănătoase

Ea a precizat că alimentația organică este singurul mod practic de evitare și protest împotriva culturilor și produselor modificate genetic.

Alexandrescu a susținut că lactatele bio provin din ferme în care animalele nu sunt tratate și hrănite cu amestecuri de antibiotice, hormoni și alte medicamente care promovează creșterea producției.

„Laptele crud este bogat în probiotice, în omega-3 și sărac în omega-6 (care este raportul ideal între cele două grăsimi esențiale). Încărcat cu peste 60 de enzime digestive, factori de creștere și imunoglobuline (anticorpi), enzime ce sunt distruse în timpul pasteurizării, bogat în vitamine (A, B, C, D, E și K) în forme bioprezente și un amestec foarte echilibrat de minerale (calciu, magneziu, fosfor și fier), a căror absorbție este sporită de Lactobacilli vii, laptele crud conține mult acid linoleic conjugat (CLA) și colesterol neoxidat benefic”, a afirmat nutriționistul.

Potrivit ei, gustul și aroma fructelor și legumelor ecologice sunt diferite de al celor crescute convențional, în România definirea și, mai ales, certificarea clară a produselor alimentare ecologice sau organice fiind la început de drum.

„Deocamdată, cel puțin din inerție, speranța noastră de a ne apropia de natură rămâne tot în piață, la producători, însă nu știm nici cât de „curat” sunt cultivate și crescute aceste produse. Să nu uităm însă că vremurile s-au schimbat și în zonele rurale și că paradisul grădinii de vară în vacanță la bunici au cam dispărut. Așadar, până când vor exista și la noi organisme care să certifice și să comunice cu responsabilitate cât de curat este un aliment, să încercăm să mâncăm cât mai natural și mai echilibrat și să evităm cât mai mult produsele semipreparate, sarea, zahărul, grăsimile, aditivii alimentari, măcar atât cât ne stă în putință”, a sfătuit Lygia Alexandrescu.

Citeşte şi Obiceiuri alimentare care te ajută să trăieşti mai mult

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați de șomaj
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Joe Biden reevaluează candidatura dacă apar probleme medicale, în contextul presiunilor din partid
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'