Prezenta unor asemenea acuzatii au adus in discutie aderarea Romaniei la UE, cu ingrijorari privind guvernarea tarii, relateaza Sputnik News.
Asa cum era de asteptat, premierul Ponta a supravietuit motiunii de cenzura depusa de grupurile de opozitie. De altfel, opozitia fata de conducerea lui Ponta a crescut in ultimele luni, premierul fiind urmarit penal pentru acuzatii de evaziune fiscala, spalare de bani si fals in inscrisuri. In ceea ce priveste conflictul de interese, infractiune pe care Ponta ar fi comis-o in calitate de premeir, colegii deputati ai prim-ministrului au respins cererea DNA de incuviintare a urmarii penale.
Sursa citata aminteste ca Ponta este acuzat ca ar fi primit circa 40.000 de euro de la firma de avocatura, intre anii 2007 si 2008, in ciuda faptului ca nu a prestat activitati pentru aceasta. In plus, DNA acuza firma lui Sova ca a fabricat rapoarte de activitate care au aratat ca Ponta a lucrat pentru companie.
De asemenea, Sputnik noteaza si ca acuzatiile de conflict de interese au aparut ca urmare a numirii lui Sova in functia de ministru, in anul 2012, dupa ce anterior premierul Victor Ponta fusese angajatul sau.
Prim-ministrul a negat toate acuzatiile si a promis sa coopereze cu autoritatile, subliniind ca daca Guvernul sau va demisiona, acest lucru va provoca „o criza politica, care ar fi un cadou neasteptat pentru Rusia”, relatiile dintre Bucuresti si Moscova racindu-se in ultimii ani.
La problemele guvernului se adauga cele electorale, de la alegerile prezidentiale, care au atras o atentie nedorita din partea presei pentru administratia Ponta, scrie ziare.com.
Agentia de presa rusa subliniază scandalurile de coruptie aflate in desfasurare si acuzatiile de incompetenta a guvernului i-au facut pe multi sa puna in discutie statutul Romaniei ca membru al Uniunii Europene, dupa ce s-a alaturat blocului comunitar, in anul 2007.
Impreuna cu Bulgaria, Romania a fost primita in UE ca parte a eforturilor de expansiune est-europeana, in ciuda ingrijorarilor majore in randul oficialilor europeni privind coruptia guvernamentala si crima organizata.
Si in timp ce starea politicii romanesti a fost monitorizata prin intermediul Mecanismului de Cooperare si Verificare al UE, multi au sustinut ca acest lucru nu a ajutat la imbunatatirea situatiei din Romania, cu plangeri continue de incompetenta din partea figurilor guvernamentale.