„Din 15 ianuarie, am încercat, pe căi amiabile, legale, normale, să discutăm și să ne spunem ofurile, dorințele de a avea o viață normală și liniștită. Am încercat inclusiv negocierile cu băncile. Suntem și în acest moment în negocieri cu băncile și încercăm să rezolvăm tot pe cale amiabilă, pentru că așa nu se mai poate. Am ajuns într-un impas din care nu mai putem să scăpăm. Avem nevoie de Legea conversiei, avem nevoie de o viață liniștită și vrem ca bancherii vinovați să fie cercetați pentru ceea ce au făcut. Trebuie să înțeleagă și Parlamentul și Guvernul Românei că Legea conversiei este singura variantă. Vrem să avem o viață liniștită și să împărțim povara cu băncile, dar care nu sunt dispuse să-și asume această responsabilitate. Singurii care pot face ceva sunt parlamentarii noștri, puși acolo de noi în sprijinul cetățenilor, și nu al băncilor’, a afirmat, duminică, Cătălin Voivozeanu, membru al Grupului Clienților cu Credite în CHF /GCCC/, potrivit Agerpres.
La rândul său, Daniel Teodorescu, un alt membru al GCCC, a subliniat că membrii Grupului pe care îl reprezintă au așteptat, în ultimele luni, un semn „cât de mic” din partea autorităților.
‘Am așteptat un semn, cât de mic, de la cetățeanul de la Cotroceni. Am așteptat o lege care să ne ajute pe toți, dar din nou doar declarații populiste. Când justiția dă sentințe diferite în aceleași cauze, există un singur numitor comun: cei care instrumentează, judecători și procurori, sunt cumpărați sau nu?’, a menționat Teodorescu.
Protestatarii scandează sloganuri la adresa băncilor și afișează pancarte cu mesaje, precum: ‘Nu vrem banii de la stat, Vrem sistem reglementat’, ‘BNR reglementează, doar băncile dictează!’ sau ‘Banca = Cămătar legalizat de BNR și de stat’.
Prin Legea conversiei se solicită calcularea unui curs inițial plus 20%, iar o altă propunere aparținând deputatei Ana Birchall face referire la stabilirea unui curs mediu lunar, de la momentul încheierii contractului de credit și până în prezent. Legea conversiei face referire la creditele contractate în toate monedele, nu doar în franci elvețieni.
Conform datelor Băncii Naționale a României /BNR/, portofoliile băncilor comerciale din România aveau, la 1 ianuarie 2015, un număr de 65.000 de persoane cu credite în franci elvețieni, dintre care peste 36.500 au solicitat, până la începutul lunii iunie, conversia sau restructurarea împrumuturilor.
Citeşte şi: Zeci de mii de români restanţieri la bănci, lăsaţi fără bani în conturi
Din totalul debitorilor cu împrumuturi în franci înregistrate în bilanţurile băncilor, aproape o treime (32%) se regăsesc la Bancpost, 24% la Volksbank, 20% la Pireus Bank, 11% la Raiffeisen, 7% la Banca Românească şi 2% la OTP Bank.
Peste o treime dintre creditele în franci elveţieni (35%) au fost destinate achiziţionării de locuinţe, 58% au reprezentat credite de consum cu ipotecă, iar alte 7% au fost alte credite de consum, potrivit BNR.