RUSIA amplasează trupe şi armament pe frontiera cu Europa

Statele Unite sunt pregătite să amplaseze armament greu, inclusiv tancuri și până la 5.000 de oameni, în România, țările baltice și în Europa de Est pentru a contracara o eventuală agresiune din parte Rusiei, afirmă cotidianul american New York Times în ediția sa de sâmbătă, potrivit AFP. Reacţia Moscovei a fost dură.    
Alina Costache
16 iun. 2015, 03:31
RUSIA amplasează trupe şi armament pe frontiera cu Europa

Amplasarea de echipamente militare de către Statele Unite pe „flancul de est” al NATO, inclusiv în România, va submina dispozițiile-cheie ale Actului Fondator Federația Rusă-NATO din 1997, a declarat luni seară Ministerul rus al Afacerilor Externe, citat de agenția de presă RIA Novosti, în ediția rusă online. 

„Apariția unor astfel de informații confirmă faptul că Statele Unite, în colaborare cu aliații săi, s-au angajat serios să submineze dispozițiile-cheie ale Actului Fondator Rusia-NATO din 1997, potrivit cărora alianța a promis să nu desfășoare forțe combatante substanțiale pe teritoriul țărilor menționate în mod continuu”, afirmă Departamentul de Informații și Presă din MAE rus într-un comunicat.

În comunicat, ministerul își exprimă de asemenea speranța că situația actuală din Europa „nu va aluneca spre o nouă confruntare militară, cu consecințe periculoase”.

Presa internațională informase anterior despre intențiile Pentagonului de a instala armament greu și staționa 5.000 de militari în câteva state est-europene: cele trei țări baltice — Estonia, Letonia și Lituania—, în Polonia, România și Bulgaria, în efortul de disuasiune a unei agresiuni a Rusiei în Europa.

În replică, generalul Iuri Iakubov, un oficial din cadrul Ministerului rus al Apărării, a declarat că aceste măsuri reprezintă „cele mai agresive acţiuni ale Pentagonului şi ale NATO” de după sfârşitul Războiului Rece. „Rusia nu va avea altă opţiune, decât cea a suplimentării trupelor şi capacităţilor militare pe flancul vestic”, a atras atenţia Iakubov, citat de Interfax.

Potrivit oficialului militar, Rusia ar urma să trimită tancuri, sisteme de artilerie şi unităţi aeriene în apropierea statelor est-europene membre NATO. De asemenea, va fi accelerat ritmul instalării rachetelor Iskander în enclava rusă Kaliningrad şi vor fi trimise trupe suplimentare în Belarus, potrivit Reuters.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, a evitat comentariile pe această temă. „Nu există declaraţii din partea Statelor Unite, astfel că deocamdată nu pot comenta. Vom comenta dacă va fi transmis un comunicat oficial din partea Washingtonului”, a spus Peskov.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cum se spune corect: “viruși” sau “virusuri”? Confuzia pe care o fac mulți români
Capital.ro
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Roxana Dobre l‐a părăsit pe Florin Salam! Și-a luat copiii și a fugit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Autonomie în Ținutul Secuiesc! S-a aflat marele plan al maghiarilor: Îi vindeți pe români
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Primele decese din lume cauzate de virusul Oropouche înregistrate în Brazilia
MediaFlux
BANI în plus la PENSIE. Pensionarii care vor beneficia de 2 MAJORĂRI
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!