Declaraţia făcută de oficialitatea americană intervine după o zi de la declaraţiile adjunctului ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, care a informat printr-un comunicat că Moscova doreşte să poarte negocieri dacă Washingtonul îşi explică acuzaţiile cu privire la încălcarea Tratatului INF (Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare).
Oficialitatea din cadrul Departamentului de Stat al SUA a transmis un mesaj Moscovei, prin intermediul căruia îi cere să-şi respecte obligaţiile asumate şi să nu încalce Tratatul INF. „Sistemul pe care Rusia l-a testat este un sistem de rachete de tip GLCM avansat, ce poate să ameninţe continentul european şi aliaţii noştri din Asia de Nord-Est”, a precizat oficialitatea americană.
Citeşte şi Războiul Rece ameninţă să revină. Secretarul de stat american se teme de arsenalul nuclear al Rusiei
Reprezentantul american i-a cerut totodată Rusiei să îşi respecte obligaţiile asumate şi să nu încalce sau să abandoneze INF. „Credem că este în interesul nostru – şi al partenerilor noştri din tratat, inclusiv Rusia – ca Tratatul INF să rămână în vigoare şi ca toate părţile să-şi respecte obligaţiile asumate”, a insistat oficialitatea americană, precizând că SUA nu vor „repetarea escaladării acţiunilor şi reacţiilor care au marcat mare parte din Războiul Rece”.
Tratatul INF, semnat de către Statele Unite şi fosta Uniune Sovietică în 1987, interzice rachetele balistice şi de croazieră nucleare şi convenţionale cu lansare de la sol cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri. În iulie 2014, Statele Unite au acuzat Rusia că încalcă Tratatul INF, după testarea unei rachete de croazieră cu lansare de la sol.