Președintele Klaus Iohannis a trimis, vinerea trecută, Parlamentului Strategia Națională de Apărare a Țării, informează Administrația Prezidențială.
Strategia de apărare a fost susţinută în unanimitate de parlamentari, prima oară când se întâmplă acest lucru, potrivit România TV.
Parlamentarii vor să promoveze această Strategie de apărare ca să treacă prin Parlament, unde va exista un vot după discursul preşedintelui Klaus Iohannis de luni.
Demnitarii sunt de acord cu această Strategie Naţională pentru că aceasta nu se referă doar la apărare ci şi la dimensiuni integrate, la infrastructură, economie şi educaţie.
Citeşte şi: Corupţia, printre vulnerabilităţile României, trecută în Strategia Naţională de Apărare a Ţării
Şeful statului le-a transmis săptămâna trecută președintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, și președintelui Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, în conformitate cu prevederile art. 88 din Constituția României, solicitarea de a adresa Parlamentului un mesaj referitor la Strategia Națională de Apărare a României pe 22 iunie, începând cu ora 17,00.
Pe 9 februarie, președintele Klaus Iohannis a anunțat în plenul Legislativului că, în decursul acestei sesiuni parlamentare, va prezenta Strategia Națională de Apărare.
Pe 17 februarie, șeful statului a inițiat procesul de consultări interinstituționale pentru elaborarea Strategiei Naționale de Apărare, de care se ocupau fostul consilier prezidențial George Scutaru și consilierul de stat Sebastian Huluban. Ulterior, atribuțiile au fost preluate de consilierul prezidențial Ion Oprișor.
Pe 8 iunie, șeful statului a avut consultări cu partidele și formațiunile parlamentare pe tema Strategiei Naționale de Apărare a Țării.
Pe 10 iunie, CSAT a hotărât promovarea Strategiei Naționale de Apărare a Țării „O Românie puternică în Europa și în lume” către Parlament pentru a fi adoptată, una dintre principalele noutăți ale acestui document fiind, potrivit președintelui Iohannis, conceptul de securitate extinsă.
Citeşte şi: Klaus Iohannis: Strategia de Apărare trebuie să-şi continue calea deşi viaţa politică e un pic mai agitată
Corupţia se află printre vulnerabilităţile României, potrivit Strategiei de Apărare a Ţării, transmisă vineri Parlamentului de către preşedintele Iohannis, în document menţionându-se că acest fenomen generează prejudicii economiei şi afectează potenţialul de dezvoltare a ţării şi buna guvernare.