Guvernul german va informa Comisia Europeană cu privire la această decizie, a mai indicat Berlinul, la finalul ședinței săptămânale.
Pentru Germania, este pentru prima oară când, după o rundă de extindere a Uniunii Europene, nu apelează la dreptul de a impune restricții pe piața muncii pe întreaga perioadă de 7 ani.
Faza inițială, de doi ani, de acces limitat pe piața germană a muncii a inclus multe excepții pentru lucrătorii croați. Cei cu diplome universitare care și-au găsit un loc de muncă în conformitate cu calificările lor au putut lucra în Germania. Cercetătorii și muncitorii sezonieri croați au avut acces liber pe piața germană muncii încă de la aderarea țării lor la UE, la 1 iulie 2013.
La începutul lui 2015, unele restricții au fost ridicate, muncitorii calificați în meserii cu cel puțin trei ani de pregătire primind dreptul de a căuta un loc de muncă în Germania.
Ridicarea restricțiilor la 1 iulie va deschide piața germană a muncii și pentru ultima categorie de lucrători, cei fără calificări profesionale.
Tot de la această dată, companiile croate își vor putea trimite angajați în Germania fără restricții, dar respectând legislația germană.
În 2014, 93.000 de cetățeni croați au avut locuri de muncă în Germania cu plata integrală a contribuțiilor sociale.
Guvernul de la Berlin se așteaptă ca, anual, 10.000 de croați să caute de lucru în Germania, dar acest număr ar putea varia în funcție de situația din Croația.
Germania a fost unul din cele 13 state care au introdus restricții de acces pe piața muncii pentru croați odată cu aderarea Zagrebului la blocul comunitar, la 1 iulie 2013. Dintre celelalte 12, Slovenia a anunțat deja că va prelungi perioada de restricții cu 3 ani, în timp ce Belgia a renunțat la aplicarea ei.
Citeşte şi 100.000 de români au emigrat în Germania, în prima jumătate a anului 2014