Co-preşedintele PNL Alina Gorghiu a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, că în şedinţa Comisiei de unificare liberalii au decis să înceapă o moţiune populară pentru demiterea lui Victor Ponta.
„Am luat act încă de ieri de scrisoarea din exil a premierului, încă premierului Victor Ponta. Din păcate, domnia sa insistă, se încăpățânează să pună România într-o situație extrem de nefavorabilă, o situație delicată nu numai pe plan intern dar și pe plan extern, iar acest lucru nu are nicio legătură cu situația medicală a domniei sale. În opinia noastră, boala premierului se cheamă altfel: boala de putere.
Astăzi, în ședința Comisiei de unificare, PNL a decis să demareze o moțiune populară pentru demiterea lui Victor Ponta. Această moțiune populară este al doilea episod după momentul noiembrie 2014 când, prin vot, Victor Ponta a fost trimis acasă.
Astăzi, vom iniția o campanie de strângere de semnături în toate județele României, în toate filialele Partidului Național Liberal. Vom merge către cetățeni pentru a le cere sprijinul pentru demiterea unui premier care refuză să facă un gest elementar, un gest de bun simț și de demnitate, anume de a-și scrie demisia. România nu-și mai permite un prim-ministru urmărit penal, un premier care fuge de justiție și care nu are respect față de instituțiile statului și față de români. În acest context, menționez și rezultatele ultimului sondaj pe care l-am consultat și care arată că 78% dintre români și-au pierdut încrederea în actualul guvern”, a susţinut Alina Gorghiu.
Alina Gorghiu a mai spus că liberalii au încercat să identifice o soluţie pentru deblocarea crizei actuale, dar că „nu există foarte multe prevederi constituţionale care să ajute în acest sens”.
„Un alt subiect discutat în ședința de unificare a fost identificarea unei soluții pentru deblocarea crizei actuale. Din păcate, nu există foarte multe prevederi constituționale care să ajute în acest sens: dacă ai un prim-ministru lipsit de bun simț politic care, în ciuda faptului că este urmărit penal, că este lipsit de credibilitate și de legitimitate, refuză să-și dea demisia, din păcate nu ai foarte multe soluții. Avem, desigur, soluția unei moțiuni de cenzură pe care o vom depune în toamnă. Pe de altă parte, am ajuns la concluzia că situația este atât de gravă din orice punct de vedere am analiza-o, încât credem că ar trebui discutat în spațiul public și în Parlament foarte serios, în comisia de revizuire a Constituției, posibilitatea reintroducerii instituției revocării primului ministru. Spun acest lucru cu toată responsabilitatea, amintindu-mi de prevederile constituționale de până în 2003, când președintele României avea la dispoziție această pârghie.
Evident că această formulă va fi discutată. Vom încerca să generăm o dezbatere cât se poate de amplă pentru a vedea în ce măsură are susținerea populației și în ce măsură vom creiona o majoritate parlamentară care să susțină acest amendament al Partidului Național Liberal”, a mai spus Gorghiu.