Cea mai afectată provincie este Sindh, din sudul Pakistanului şi unde s-au înregistrat cele mai multe decese dintr-un total estimat la aproximativ 700. Majoritatea victimelor o reprezintă persoanele în vârstă provenind din familiile sărace.
Armata pakistaneză a fost, de asemenea, mobilizată să construiască adăposturi temporare împotriva căldurii şi să ofere asistenţă personalului medical de prim ajutor pentru persoanele afectate de valul de căldură.
Nici cel mai mare oraş al ţării, Karachi, nu a fost scutit de probleme cauzate de caniculă, temperaturile înregistrate acolo fiind de peste 45 de grade Celsius.
Spitalele din regiunile afectate sunt neîncăpătoare pentru cei care au de suferit din cauza caniculei. Sunt mii de asemenea persoane care primesc tratament, iar unele dintre acestea suveră de boli grave ce le fac şi mai vulnerabile la temperaturile caniculare, potrivit bbc.com.
Cererea de electricitate este tot mai mare, deoarece perioada caniculei coincide cu sărbătoarea Ramadanului, când cererea pentru electricitate creşte.
Verile caniculare nu sunt un fenomen neobişnuit în Pakistan, dar întreruperile prelungite de furnizare a curentului electric înrăutăţesc situaţia. Populaţia din Karachi a organizat proteste sporadice faţă de principalul furnizor de electricitate, K-Electric, căruia i s-a reproşat că nu a fost în stare să asigure nevoile de electricitate ale oraşului şi să evite astfel tragedia care se petrece acum.