Cotele obligatorii de imigranţi din terţe ţări dezbină Europa

Șefii de stat și de guvern din statele Uniunii Europene nu sunt dispuși să accepte propunerea Comisiei Europene de creare a unor cote obligatorii de repartizare a refugiaților între țările membre, astfel că nu se întrunesc condițiile aprobării unei asemenea inițiative la Consiliul European care începe joi, la Bruxelles, relatează agenția EFE, citată de Agerpres. 
Filip Stan
24 iun. 2015, 15:05
Cotele obligatorii de imigranţi din terţe ţări dezbină Europa

Cotele obligatorii de refugiați au constituit principalul subiect pe agenda Consiliului European, miercuri. ‘Încă din luna aprilie a fost clar că nu va exista niciodată sprijin pentru cotele obligatorii’, lucru confirmat în urma discuțiilor avute la nivel de ambasadori și la reuniunea miniștrilor de interne, menționează surse de la Bruxelles consultate de agenția spaniolă de presă.

Conform datelor Uniunii Europene, de la începutul anului au pătruns în Europa circa 100.000 de imigranți clandestini proveniți din Africa și Orientul Mijlociu, numai în Italia sosind aproape 60.000 de astfel de refugiați după ce au traversat Marea Mediterană pornind din Libia, unde războiul civil a lăsat frontierele nesupravegheate, potrivit Agerpres.

Drept urmare, Comisia Europeană a propus în luna aprilie un plan ce prevede redistribuirea acestor imigranți ilegali prin cote obligatorii între statele membre ale UE. Într-o primă etapă ar urma să fie repartizați 60.000 de refugiați veniți din Siria și Eritreea, dintre care României i-ar reveni 2.362, potrivit unui algoritm ce are în vedere PIB-ul fiecărei țări, populația ei, rata șomajului și numărul de refugiați deja găzduiți.

Citeşte şi CE îşi menţine iniţiativa cotelor obligatorii de refugiaţi

Sprijinită de țările cele mai afectate, precum Italia, Grecia, Germania, Austria sau Suedia, inițiativa cotelor obligatorii de refugiați este dezaprobată de altele, printre care se numără Marea Britanie, Franța și aproape toate statele est-europene. Printre cele care se opun există unele ce resping mai degrabă algoritmul de calcul propus, ele dorind o altă schemă care să le avantajeze mai mult, aceeași solicitare venind și din partea altora din rândul celor care agreează propunerea Comisiei, informează Agerpres.

În timp ce susținătorii inițiativei cotelor obligatorii, cum este cazul președintelui CE, Jean Claude-Juncker, invocă argumentul ‘solidarității’ europene și faptul că Europa ar avea nevoie de imigranți din cauza îmbătrânirii continue a populației active, cei care se opun proiectului avertizează că acesta nu va face decât să încurajeze imigrația ilegală, sporind totodată și ostilitatea opiniei publice față de imigranți.

Dintre cele 28 de state membre, Marea Britanie, Irlanda și Danemarca ar putea fi scutite de obligația de a primi refugiați, întrucât în cazul lor aplicarea deciziilor UE ce țin de domeniul Justiție și Afaceri Interne este opțională. Totuși, ele ar putea eventual să participe la un mecanism voluntar de găzduire a imigranților ilegali, mecanism tot mai des evocat odată cu creștere numărului guvernelor ce s-au pronunțat împotriva inițiativei executivului comunitar.

Citeşte şi Statul Islamic ameninţă Europa. Cum se infiltrează jihadiştii pe Bătrânul Continent

Și statele grupului de la Vișegrad (Ungaria, Polonia, Republica Cehă și Slovacia) și-au manifestat disponibilitatea de a lua în calcul acceptarea unui astfel de mecanism voluntar, ele precizând însă, atât la summitul lor de săptămâna trecută cât și la reuniunea la nivel de prim-miniștri, desfășurată miercuri, că se opun categoric sistemului de cote obligatorii propus de Comisie.

Potrivit concluziilor preliminare la care s-a ajuns în urma consultărilor de dinaintea summitului, agenția EFE notează că vor fi avute în vedere trei aspecte. În primul rând, invocându-se ‘solidaritatea și responsabilitatea’ statelor, se va face un apel către acestea pentru a accepta redistribuirea solicitanților de azil. Va fi evocată apoi chestiunea repatrierii imigranților ilegali ce nu pot obține azil politic, idee adusă în discuție recent de Comisie în încercarea de a convinge statele ce au manifestat rezerve față de cotele obligatorii. Ultimul element indică necesitatea cooperării cu țările de origine și de tranzit ale refugiaților.

Proiectul de concluzii la care face referire agenția EFE menționează și susținerea creării de centre de identificare rapidă, înregistrare și amprentare a refugiaților în țările aflate în prima linie a sosirii acestora, precum și acordarea de asistență financiară respectivelor state.

DailyBusiness
Metoda finlandeză de încălzire. Cum poți avea o casă călduroasă fără a cheltui prea mulți bani pe facturi
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Filmul de pe Disney care te va lăsa fără cuvinte. Are o poveste impresionantă și e perfect pentru weekend
Capital.ro
Călin Georgescu a primit hotărârea de urgență. Decizia Instanței Supreme a venit azi, 10 ianuarie
Playtech.ro
Cum sună vocea copiilor lui Meghan Markle și ai Prințului Harry. Archie și Lilibet, auziți pentru prima dată
DailyBusiness
Umilința supremă pentru Cluj. Capitala Ardealului coboară pe locul 5 într-un clasament neașteptat al orașelor din România!
Adevarul
Pata de petrol din Marea Neagră se extinde. Ce spune Putin despre dezastrul ecologic
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Viața de film a femeii care a revoluționat lumea. A fost alungată, dar a revenit și mai puternică
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Bursele de excelență pentru elevii olimpici nu au fost modificate de Ordonanța trenuleț! Se vor raporta la salariul minim actual, de 4.050 de lei brut
Cancan.ro
E stirea începutului de an! Monica Gabor a devenit mămică pentru a doua oară! Decizia luată de Mr. Pink
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
EL îl va învinge pe Călin Georgescu în alegeri. Anunțul ce scapă România de emoții
StirileBZI
Când vor fi majorate alocațiile copiilor: Cât mai au de așteptat micuții
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Premierul slovac Robert Fico face comentarii dure la adresa președintelui ucrainean Volodimir Zelenski
MediaFlux
Donald TRUMP a fost CONDAMNAT! RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind MANDATUL de PREȘEDINTE al SUA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Noul secretar de stat UDMR de la Ministerul Finanțelor: „Cunoașterea limbii maghiare este obligatorie”