Protocolul semnat între Ministerul Educaţiei şi Camera de Comerţ şi Industrie a României vizează și optimizarea sistemului de formare profesională continuă a adulților și dezvoltarea standardelor ocupaționale, în vederea conformării cu cerințele angajatorilor.
„Este cunoscut faptul că avem legătura dintre sistemul de educație și mediul socio-economic — piața muncii ca și prioritate, iar semnarea documentului de astăzi vine să demonstreze că această prioritate începe să fie pusă în practică. Nu vine pe un teren viran, vine pe fondul pe care în ultimii ani s-a constatat un interes din ce în ce mai mare pentru învățământul profesional și tehnic. Avem la nivelul anului școlar 2012 — 2013 un număr de 11.000 de elevi, 2013 — 2014 un număr de 24.000 de elevi, iar 2014 — 2015 — aproape 47.000 de elevi care au optat pentru acest tip de învățământ. Este deosebit de important ca selecția elevilor care se înscriu în învățământul profesional să se facă prin intervenția nemijlocită a angajatorilor reprezentați aici de domnul președinte”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
El și-a manifestat speranța ca în urma semnării protocolului să crească numărul de parteneriate încheiate între școli și angajatori, numărul de elevi atrași de învățământul profesional și tehnic, dar și numărul tinerilor angajați.
„Îmi exprim speranța că acest protocol se va traduce prin creșterea numărului de parteneriate încheiate între școli românești și angajatori din România, se va traduce în creșterea numărului de elevi care vor alege învățământul profesional ca rută de dezvoltare, iar la nivel calitativ sigur se va traduce în consolidarea ofertei educaționale și nu în ultimă instanță în numărul de angajări în cazul acestor tineri”, a afirmat demnitarul.
La rândul său, președintele CCIR, Mihai Daraban, a susținut că semnarea protocolului reprezintă un moment important pentru învățământul profesional din România.
„Acest protocol se referă la un lucru foarte simplu — învățământul dual. Roata este deja inventată, sunt niște sisteme care funcționează perfect în Germania, Austria. Este necesar ca cifra de școlarizare, pregătirea specifică să fie hotărâte împreună cu mediul de afaceri, pentru că el este cel care finalizează aceste proces prin angajarea efectivă. Ca sistem educațional ne oferim serviciile către tot mediul de afaceri inclusiv multinaționale, inclusiv societăți cu capital de stat. Trebuie să facem foarte multe în sistemul educațional, să dăm șansa tinerelor generații de a fi integrate în muncă. Este un efort pe care îl încercăm de mai mult timp. Cred că astăzi am depășit o etapă importantă, am parafat o chestiune foarte importantă pentru învățământul profesional din România”, a spus Daraban.