Reuniunea Consiliului Nord-Atlantic, în formatul miniștrilor apărării, desfășurată miercuri la Bruxelles, a fost dedicată, în principal, analizării stadiului și perspectivelor implementării Planului de acțiune pentru creșterea capacității operaționale a Alianței, în condițiile schimbării semnificative a mediului de securitate, potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naţionale.
„Progresele realizate în revizuirea și optimizarea Forței de Răspuns a NATO reprezintă o formulă care va răspunde mult mai bine actualelor amenințări”, a spus ministrul apărării naționale, Mircea Dușa. În contextul susținerii necesității continuării măsurilor aliate de asigurare, ministrul Dușa a subliniat că, în țara noastră, sunt planificate peste 100 de exerciții internaționale în cursul acestui an și că, în acest moment, România este gazda exercițiului Trident Joust, „o premieră atât pentru militarii români, cât și pentru Comandamentul Aliat Întrunit de la Napoli”„, se mai arată în document.
Ministrul român a informat despre „progresele importante” realizate la nivel național în direcția constituirii celor două structuri de comandă — control aliate la București ( Unitatea multinațională de integrare a forțelor NATO / NFIU și Comandamentul multinațional de divizie Sud-Est / MND SE) și a apreciat contribuția statelor membre la încadrarea cu personal și operaționalizarea acestora, precum și pentru continuarea măsurilor de asigurare pe parcursul anului 2015 și în perspectivă, atât timp cât va fi necesar.
De asemenea, ministrul Apărării Naționale a salutat decizia miniștrilor aliați de adoptare a Pachetului de sprijin pentru dezvoltarea capabilităților de apărare pentru Republica Moldova, precizând că acesta reprezintă „o investiție nu numai în securitatea și stabilitatea acestei țări, ci și în propria noastră securitate”, și că ar trebui urgentată deschiderea unui Birou de legătură al NATO la Chișinău.
Un alt subiect pe agenda discuțiilor — adaugă MApN — a fost noul concept privind Planurile de răspuns gradual, care reprezintă, în opinia ministrului Dușa, „un semnal important și necesar privind importanța acordată de Alianță consolidării apărării colective”. „Mircea Dușa a apreciat însă că „eficiența noilor instrumente și concepte va depinde și de accelerarea procesului decizional aliat”„, precizează comunicatul.
Miniștrii apărării din țările membre ale NATO au făcut referire și la creșterea cheltuielilor pentru apărare, ministrul Mircea Dușa apreciind că România este „ferm angajată” în această direcție și că de alocarea fondurilor necesare apărării de către statele membre, în contextul actual de securitate, depinde „credibilitatea” Alianței Nord-Atlantice.
Sesiunea de miercuri a Consiliului Nord-Atlantic s-a desfășurat în cadrul Reuniunii miniștrilor apărării din statele membre ale NATO, care are loc la Cartierul General al Alianței în zilele de 24 și 25 iunie.