Președintele UNPR, premierul interimar Gabriel Oprea, a anunţat că susține propunerea președintelui Klaus Iohannis pentru şefia SIE, însă Victor Ponta a acuzat faptul că nu a fost consultat de preşedintele Klaus Iohannis cu privire la nominalizare şi a anunţat că PSD nu poate vota această propunere. „Iohannis ne-a păcălit”, a spus Ponta.
Gabriel Oprea: Îl susţin pe Klaus Iohannis în desemnarea şefului SIE
Mai mult, senatorul Ilie Sârbu a arătat că numirea lui MRU în fruntea SIE este ilegală, iar şeful statului trebuia să facă propunerea în şedinţa CSAT.
Liberalii susţin în schimb că MRU trebuie numit de Parlament, şi nu de CSAT , şi au cerut convocarea plenului comun al celor două Camere pentru ziua de luni. „Vă spun că sunt semnături iar dacă nu va fi plenul luni, așa cum ne dorim, îi anunț pe cei din PSD că nu am niciun fel de emoție să propun sesiune extraordinară pentru miercuri, joi”, a spus co-preşedintele Alina Gorghiu.
Potrivit unor surse parlamentare, Birourile Permanente reunite ar urma să se întrunească, luni, la ora 13.00, pentru a stabili calendarul pentru audierea şi votul în cazul lui Mihai Răzvan Ungureanu, propus la sefia SIE.
Liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, a confirmat ulterior că, în cursul zilei de luni, va avea loc şedinţa Birourilor reunite, care vor trimite solicitarea privind numirea lui MRU la comisia de profil.
„Teoretic este posibil să avem un vot marţi în plen„, a spus Neacşu.
PNL se bazează pe voturile UNPR și UDMR la votul pentru şefia SIE, iar calculele parlamentare, realizate de România TV, arată că MRU ar trece de Legislativ dacă parlamentarii celor două partide ar vota alături de liberali, la acre s-ar alătura minoritărţile şi independenţii.
Pe cine se bazează PNL la votul pentru MRU
PNL : 174 parlamentari
UNPR : 58 parlamentari
UDMR : 25 parlamentari
Minorități : 17 parlamentari
PSRO, PMP și neafiliați : 40 parlamentari
Total: 314
Pe cine se bazează PSD la vot anti MRU
PSD: 204 parlamentari
ALDE:38 parlamenatri
Total: 242
Deşi în tabere diferite la votul pentru MRU, cu UNPR într-o altă majoritate, conjucturală, Gabriel Oprea şi Victor Ponta au respins ideea ruperii coaliţiei de guvernare. Ponta a explicat că acordul PSD-UNPR se referă strict la guvernare, nu şi la conducerea serviciilor de informaţii, astfel că fiecare partid are propria independenţă pe această temă, ca şi în cazul Strategiei de apărare. De partea cealaltă, Oprea a dat asigurări că îl susţine în continuare pe Ponta la guvernare.
Gheorghe Iancu: Klaus Iohannis nu prea are sfătuitori buni. Şeful SIE este numit de CSAT
Potrivit Constituţiei, cele două Camere numesc, la propunerea Preşedintelui României, directorii serviciilor de informaţii şi exercitarea controlului asupra activităţii acestor servicii. Legea de funcţionare a SIE prevede însă că directorul SIE este propus de președinte și numit de CSAT.
Preşedintele Klaus Iohannis l-a nominalizat, miercuri, pentru funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe pe Mihai-Răzvan Ungureanu, informând cele două Camere ale Parlamentului despre această nominalizare, a anunţat Administraţia Prezidenţială.
Ulterior, liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a declarat că propunerea făcută de preşedintele Klaus Iohannis, care l-a nominalizat pe Mihai Răzvan Ungureanu la şefia SIE, este ilegală din punct de vedere procedural, el susţinând şi că premierul Ponta „nu ştie nimic şi nu a fost consultat”.
PSD nu va vota nominalizarea lui Ungureanu la şefia SIE. Ilie Sârbu: Numirea este ILEGALĂ VIDEO
Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, miercuri, că numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu la SIE este un pas important în schimbarea majorităţii parlamemntare, iar cei de la PSD au o reticenţă de a convoca plenul pentru acest lucru, dar PNL nu are nicio rezervă să convoace o sesiune extraordinară.