Potrivit surselor, în perioada noiembrie 2014 – iunie 2015, Emilian Eva ar fi tranzacţionat peste 200 de picturi, cu o valoare de piaţă de aproximativ 300.000 de euro, deşi calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerţ.
Picturile erau luate, în principal, de la Nicolae Dan Tesloianu, medic la Spitalul Judeţean „Sfântul Spiridon” din Iaşi, cunoscut colecţionar de artă din municipiului Iaşi, precum şi de la Tegzes Gabor, un samsar de opere de artă care îşi desfăşoară activitatea în Transilvania.
Emilian Eva ar fi achiziţionat de la medicul din Iaşi 34 de tablouri ale căror fotografii au fost postate pe site-ul www.olx.ro, sub numele unui utilizator nou cu contul „toppainting”, pentru 31 dintre operele de artă fiind făcută menţiunea că proprietarul deţine certificate de autenticitate, au precizat sursele citate. Despre cele 34 de tablouri spunea că ar fi semnate sau executate de către pictorii Octav Băncilă, Erno Tibor, Lucian Grigorescu, Alexandru Ciucurencu, Constantin Piliuță, Samuel Mutzner, Jean Cheller, Sion Theodorescu, Ludovic Basarab, Ștefan Pelmuș, Otto Briese, Hentia Sava, Ion Musceleanu, Aurel Bordenache, Ștefan Popescu, Mircea Ciobanu, Ligia Macovei, Sever Frențiu, Adam Bălțatu, Constantin Stahi, Max Herman Maxy, M.H. Georgescu, Sirato Francis, Sabin Bălașa, Jean Steriadi, potrivit unor surse judiciare citate de Agerpers. El ar fi solicitat suma totală de 51.800 de euro.
Anchetatorii susţin că Emilian Eva ar fi interpus mai multe persoane persoane în cumpărarea de picturi, transportul, evaluarea şi expertizarea acestora, precum şi în exportul unora dintre operele de artă. Printre persoanele care l-ar fi ajutat pe Emilian Eva sunt Ioan Eva, un nepot al acestuia, asistent medical la Spitalul de Boli Infecţionase „Sfânta Parascheva” din Iaşi, şi de fiica magistratului, studentă în Iaşi, au precizat sursele citate.
În intervalul 4 februarie — 22 iunie 2015, magistratul ar fi achiziționat sau ar fi dus tratative în vederea achiziționării de la diverse persoane fizice sau galerii de artă, ar fi cerut evaluări de la persoane cu expertiză în domeniu, ar fi restaurat, apelând la diverși pictori/restauratori, și ar fi valorificat sau ar fi încercat să valorifice aproximativ 97 de tablouri, dintre care 12 tablouri semnate sau presupus a fi executate de către pictorii Alexandru Ciucurencu, Jean Steriadi , Jean Cheller, Radu Darânga, Gheorghe Petrașcu, Nicolae Dărăscu, Szaba Vilmos, Corneliu Baba, Hatmanu Dan, Karoly Ferencz și Nicu Enea. Aceleași surse au precizat că ar fi fost evaluate de către Emilian Eva și intermediari la sumele de 84.500 de euro, 95.000 de lire sterline și 7.500 de lei.
Procurorul este cercetat de DNA pentru că, în perioada noiembrie 2014 — iunie 2015, ar fi tranzacționat peste 200 de picturi, cu o valoare de piață de aproximativ 300.000 de euro, deși calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerț, au mai arătat sursele.
Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviințat la solicitarea DNA percheziția domiciliară la imobilul unde locuiește efectiv magistratul Emilian Eva, la biroul unde își desfășoară activitatea, precum și percheziția corporală și a autoturismului personal.
Procurorii DNA au efectuat, joi, percheziții în 10 locații situate în municipiul Iași, dintre care una este sediul unei instituții publice, într-un dosar privind fapte în legătură cu protejarea patrimoniului cultural național mobil.