Savu: Cum mi-am plătit corect şi legal materialele promoţionale în campania electorală din 2012

Senatorul PSD Daniel Savu a făcut public modul în care a fost finanţată campania electorală din 2012.
Ionela Marcu
25 iun. 2015, 15:25
Savu: Cum mi-am plătit corect şi legal materialele promoţionale în campania electorală din 2012

„Constat că pe diverse canale se încearcă implicarea mea în cauze care au tangenţă cu finanţarea campaniei pentru alegerile parlamentare din 2012 în Prahova. De aceea, consider că este cazul să prezint public, imediat, informaţiile necesare, pentru a elimina orice suspiciune şi a explica celor care fac diverse insinuări, fie ei procurori sau ziarişti, că în ceea ce mă priveşte totul s-a derulat conform legii.

Cadrul legal

În Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 753 din data de 8 noiembrie 2012 a fost publicată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 67/2012, privind modificarea art. 55 din Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali.

Textul exact al articolului 55 este următorul:

(1) Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegator, în acelaşi scop, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

(2) Tentativa se pedepseşte.

(3) În categoria bunurilor prevăzute la alin.(1) sunt incluse şi alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice, produse din tutun ori mărfuri nealimentare.

(4) Nu intră în categoria bunurilor prevăzute la alin.(1) materialele şi obiectele de propagandă electorală, precum: afişe, pliante, cărţi poştale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, dvd-uri, fanioane, steaguri, cărţi, pungi, tricouri, şepci, eşarfe, fulare, veste, fesuri, mânuşi, pelerine, jachete, inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri.

(5) Sunt exceptate, de asemenea, de la prevederile alin.(1) şi alte obiecte de propagandă electorală, inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri, a căror valoare nu depăşeşte 10 lei fără TVA pentru fiecare articol, fără ca aceste bunuri să poate fi alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice ori produse din tutun.

Cum am făcut campanie electorală în colegiul unde am candidat

Principala problemă a cetăţenilor la momentul respectiv, devenită temă de dezbatere şi la nivel naţional, a fost tăierea nejustificată a salariilor şi pensiilor de către guvernarea PDL. Efectele acestei măsuri erau puternic resimţite la finalul anului 2012, alegătorii fiind direct interesaţi când se va repara această nedreptate. Din acest motiv, subiectul a devenit şi în Prahova temă de campanie la alegerile parlamentare din 2012. Sloganul ales a fost „Arde-i pe pedelişti!”, iar tigăile au reprezentat obiectul de propagandă electorală ales de noi (legea ne-a permis să avem această opţiune). Distribuţia către alegători s-a făcut inclusiv în colegiul unde am candidat, conform alin.5 din art.55 al OUG 67/2012, publicat mai sus.

Dovezi că am respectat legea

Achiziţia s-a făcut unitar, pentru mai multe colegii din Prahova, fiecare candidat urmând să îşi plătească separat materialele promoţionale distribuite. Vă prezint mai jos facturile care dovedesc faptul că eu, Daniel Savu, am plătit corect cele 4475 de bucăţi distribuite în colegiul meu, valoarea fiind de 7,50 RON/bucată, fără TVA, conform legii. Achiziţia s-a făcut cu documente, banii s-au plătit prin bancă, cu ordin de plată. Care este temeiul legal în baza căruia apar într-un astfel de referat ?

Întrebări politice

De ce date dintr-un referat al procurorilor, în care apare şi numele meu, sunt publicate în presă, pe surse, dând naştere la interpretări, de natură să îmi aducă grave prejudicii de imagine ?

Pun această întrebare pentru că, deşi nu sunt acuzat de nimic şi nici n-aş avea de ce să fiu acuzat, simpla nominalizare într-un document, scăpat în mod intenţionat către anumiţi ziarişti, mă va determina să formulez plângeri împotriva unor practici de acest fel, precum şi o interpelare parlamentară adresată ministrului Justiţiei, în care voi solicita declanşarea unei anchete clarificatoare.

Dacă eu, ca politician şi senator, care nu am niciun fel de afaceri, deci nici probleme de corupţie, mi-am strâns bani timp de 4 ani ca să pot participa în mod decent la o campanie electorală, apar în acest context într-un referat al procurorilor, mă întreb ce s-a întâmplat cu cei 500.000 euro pe care Gabriel Sandu a declarat că i-a dat Robertei Anastase pentru campania electorală din Prahova, din care 400.000 euro cash. De ce procurorii nu sunt interesaţi şi de acest aspect? Unde este tratamentul echidistant al procurorilor?

Aştept o transparenţă similară din partea tuturor candidaţilor care au participat la alegerile din 2012, precum şi o atenţie cel puţin egală a instituţiilor statului. În caz contrar, voi considera că este vorba despre un interes politic al procurorilor şi îl voi trata ca atare, cu o nouă serie de întrebări, pe care sunt gata să le adresez inclusiv în Comisia parlamentară de control a SRI, din care fac parte !”, a scris Daniel Savu.

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească o fetiță de 3 ani în pietriș. Părinții au rămas muți de uimire când au văzut comoara descoperită
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Niciodată nu va fi uitată de români
Playtech.ro
Cât mai poți să conduci după ce ți-au suspendat permisul de conducere. Detaliul tehnic care...
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Criza politică dă de pământ cu economia României. La ce se așteaptă experții anul acesta
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Desert în cinci minute. Trei variante pentru zilele aglomerate
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
La ce sumă a ajuns pensia minimă în aprilie 2025, după indexarea de 10%
Cancan.ro
Ce a putut găsi Piedone într-un 'second hand' din Arad: 'Ăștia-s mari și pentru mine'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Vestea dimineții despre Cristian Cioacă. Ce s-a întâmplat cu fostul soț al Elodiei Ghinescu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Anunț pentru toți românii care plătesc facturi la curent prin PPC (fostă Enel) sau Hidroelectrica. Cât va costa energia electrică de la 1 iulie
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)