După ce președintele Vladimir Putin a anunțat săptămâna trecută că arsenalul nuclear rus va primi anul acesta încă cel puțin 40 de noi rachete balistice intercontinentale, chestiunea strategiei nucleare a fost discutată și în marja reuniunii miniștrilor apărării din statele NATO.
Dar, conform surselor la care face referire The Guardian, SUA doresc să înscrie această problemă pe agenda oficială, iar o reuniune a grupului ministerial pentru planificare nucleară al NATO ar putea fi convocată până la finele acestui an — mai devreme decât era planificat — pentru a evalua o posibilă revizuire a doctrinei nucleare a Alianței.
La această reuniune ar urma să se dezbată și modul în care trebuie interpretate semnalele privind arsenalul nuclear venite dinspre Rusia, dacă ele sunt de luat în serios, ori reprezintă o simplă retorică. Chiar dacă la sediul NATO nu se sugerează ideea unei reveniri la o cursă a înarmării nucleare, noua strategie nucleară a Alianței ar marca o schimbare semnificativă față de abordarea din ultimul deceniu, când Rusia a fost tratată ca un partener.
În pofida reducerii arsenalului după terminarea Războiului Rece, Rusia încă mai are 1.582 de ogive nucleare amplasate pe 515 rachete balistice și bombardiere, iar SUA 1.597 de ogive ce pot echipa 785 de rachete și bombardiere. De asemenea, ambele țări efectuează aplicații militare în care se simulează atacuri cu armele nucleare, dar, spre deosebire de exercițiile de anvergură cu arme convenționale, care de obicei ajung la cunoștința opiniei publice, acestea sunt strict secrete, potrivit Agerpres.
La acest capitol, o opinie manifestată în cadrul NATO este că rolul armelor nucleare în cadrul unor asemenea exerciții trebuie revizuit pentru a reflecta schimbarea survenită în raporturile cu Rusia.
Citeşte şi SUA plasează echipamente militare în ţările aliate NATO din Europa, printre care şi România
Conceptul de securitate națională al Rusiei, ce se bazează tot mai mult pe armele nucleare, mai ales prin reducerea pragului dincolo de care acest arsenal ar putea fi folosit în eventualitatea unui conflict, îngrijorează Alianța Nord-Atlantică. ‘Activitățile nucleare, investițiile făcute de Rusia pentru dezvoltarea capacităților nucleare, precum și exercițiile desfășurate în sectorul nuclear fac parte din tabloul de ansamblu în care vedem o Rusie mai agresivă’, a subliniat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, avertizând că problema nucleară este serioasă și trebuie tratată cu multă atenție.
La rândul său, ambasadorul american la NATO, Douglas Lute, a precizat că în prezent, atât la Washington, cât și la Bruxelles se efectuează în paralel o evaluare cu privire la posibilele implicații ale recentelor anunțuri parvenite dintre Moscova despre arsenalul ei nuclear sau doctrina nucleară, astfel încât să se poată examina fundamentele unei eventuale revizuiri a strategiei nucleare a NATO, el subliniind că încă nu s-a ajuns la nicio concluzie și nu s-a luat nicio decizie. Deocamdată, Washingtonul a dezmințit oficial că ar intenționa să reamplaseze rachete balistice în Europa.