‘Astăzi (vineri) a încetat din viață, după o suferință îndelungată, Evgheni Maksimovici Primakov’, a anunțat o sursă apropiată familiei fostului premier, potrivit Interfax, citată de Agerpres. .
Evgheni Primakov a fost director al serviciilor de informații externe din 1991 până în 1996, an în care a devenit șef al diplomației ruse, înainte ca președintele Boris Elțin să-l numească prim-ministru, funcție pe care o ocupă timp de câteva luni, din septembrie 1998 până în mai 1999.
Președintele rus Vladimir Putin a fost informat în legătură cu decesul lui Evgheni Primakov și a transmis ‘profunde condoleanțe familiei, apropiaților și tuturor celor care l-au cunoscut’, după cum a indicat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de RIA Novosti. ‘A fost un om de stat, om de știință, om politic, a lăsat în urma lui o mare moștenire’, a adăugat Peskov, subliniind că Vladimir Putin acorda o mare importanță opiniei lui Evgheni Primakov, ‘mai ales în această perioadă’.
Născut la 29 octombrie 1929 la Kiev, Primakov a fost un apreciat om de stat, diplomat, academician al Academiei de Științe a Rusiei, un bun cunoscător al situației din Orientul Mijlociu. El a condus în anii ’80 Institutul de Studii Orientale și Institutul de Economie și Relații Internaționale de la Moscova. În politica externă a fost inițiatorul ‘multipolarității’, notează newsru.com, citată de Agerpres.
În perioada în care a deținut funcția de premier, Primakov a marcat într-un mod foarte simbolic ruptura dintre Rusia și SUA, ordonând în martie 1999 piloților avionului ce îl transporta la Washington, pentru o vizită în SUA, să facă, deasupra Atlanticului, cale întoarsă spre Moscova, după ce i s-a comunicat că NATO a început bombardarea Iugoslaviei.
Ales deputat al Dumei în 1999, Primakov s-a aliat cu primarul Moscovei, Iuri Lujkov, pentru a forma o coaliție de opoziție de centru-stânga și a candida la prezidențiale, dar în cele din urmă el s-a retras, lăsând cale liberă lui Vladimir Putin.
În 2011, Primakov a abandonat toate funcțiile și s-a retras din viața publică. Cu toate acestea, la începutul anului 2015, el s-a pronunțat în privința situației din Rusia, în contextul crizei economice cu care se confruntă această țară. Evgheni Primakov sublinia la acea dată că principalele mijloace de ieșire a Rusiei din criză sunt, între altele, descentralizarea puterii, un real federalism, diversificarea rapidă a economiei. În același timp, Primakov cerea autorităților ruse să dezvolte relații cu toate țările, și din Vest, și din Est. El aprecia totodată că, în pofida sancțiunilor occidentale, nu trebuie să fie vorba de nicio izolare a Rusiei.