ZIUA NAŢIONALĂ A DRAPELULUI. Oprea:Trebuie să dovedim ataşamentul faţă de valorile naţionale

Cel mai mare drapel românesc din secuime a fost arborat vineri în Miercurea Ciuc. La ceremonia organizată de Ziua Naţională a Drapelului au participat premierul interimar Gabriel Oprea şi ministrul Apărării Mircea Duşa. După ce a fost sfinţit steagul, imnul a fost cântat de Nicolae Furdui Iancu şi Aurel Tămaş.
Iulian Tudor
26 iun. 2015, 14:38
ZIUA NAŢIONALĂ A DRAPELULUI. Oprea:Trebuie să dovedim ataşamentul faţă de valorile naţionale

Cel mai mare tricolor din județul Harghita a fost arborat vineri, la Miercurea Ciuc, de Ziua Drapelului Național, în prezența premierului interimar Gabriel Oprea și a ministrului Apărării, Mircea Dușa.

La ceremonie au participat aproximativ 3.000 de persoane, unele îmbrăcate în costum popular, care au purtat în mâini tricolorul României. Drapelul, de 28 de metri pătrați, a fost ridicat pe un catarg în curtea Inspectoratului Județean de Poliție Harghita.

Premierul interimar Gabriel Oprea a primit onorul de la Garda de Onoare a Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”, după care s-a adresat celor prezenți, punctând faptul că este o mândrie să onoreze la Miercurea Ciuc drapelul României, „simbol al statului român, național, suveran și independent, unitar și indivizibil”.

Citeşte şi: Ceremonii militare şi religioase dedicate Zilei Drapelului Naţional

Gabriel Oprea a adăugat că are un respect deosebit pentru valorile fundamentale ale statului român și a subliniat că interesul național național unește un popor și dă forță unei națiuni.

„Ca militar, am un respect deosebit pentru valorile fundamentale ale statului român și așa cum mă știți niciodată nu voi ezita să afirm că interesul național unește un popor și dă forță unei națiuni.

Prin cinstirea simbolurilor naționale, menținem vie energia noastră ca neam, pentru că de aici ne tragem puterea de a depăși greutățile și de a merge mai departe. Actualul context geopolitic, provocările externe cărora România trebuie să le facă față sunt tot atâtea motive pentru ca astăzi, fiecare dintre noi, să dovedim atașamentul față de valorile naționale”, a declarat premierul interimar.

Oprea i-a îndemnat pe cei prezenți să reflecteze la simbolistica drapelului național, la ce reprezintă acesta, „la sacrificiu și credință, la trecut și viitor”.

„Sărbători ca cea de astăzi ne ajută să cultivăm în propria conștiință respectul față de cei care ne-au lăsat cea mai importantă moștenire: România, respect pentru jertfa românilor căzuți pentru apărarea teritoriului național, aici în Transilvania și pretutindeni în lume, respect pentru sacrificiul căzuți la Revoluția din anul 1989, pentru a ne reda demnitatea, respect pentru toți cei care îmbrăcând haina militară apără interesul național al românilor, în țară sau în teatrele de operații din lume.

Ca român, ca om format în sistemul militar, am adânc înrădăcinată în suflet credința că patriotismul și loialitatea față de valorile naționale nu sunt simple vorbe, ci principii solide de viață.

Îi apreciez în mod deosebit pe oamenii care își țin cuvântul dat, pe cei care apără instituțiile fundamentale ale statului român, dincolo de interesul personal, dar mai ales pe cei care prin faptele lor garantează viitorul acestei țări.

În egală măsură cred că numai împreună, indiferent de religie, etnie sau orientare politică, ne putem servi țara, putem proteja cetățenii, arătând câ suntem români adevărați și cetățeni europeni deopotrivă„, a mai spus Gabriel Oprea.

Premierul interimar i-a felicitat pe polițiștii din Harghita pentru demersul de a ridica cel mai mare steag din județ și a mulțumit instituțiilor care au făcut posibil acest eveniment.

CITEŞTE ŞI: Oprea, mesaj de Ziua Drapelului: Patriotismul să nu fie ca o haină de sărbătoare, ci o stare de spirit

Prezent la eveniment, ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, a afirmat că pentru militari simbolurile naționale sunt valori deosebite și fiecare dintre noi trebuie să respecte aceste simboluri.

„Trebuie să ne respectăm valorile, trebuie să ne respectăm simbolurile naționale și mai ales drapelul tricolor, el reprezintă independența, reprezintă suveranitatea și reprezintă unitatea poporului român.

De aceea, în această zi de mare sărbătoare a românilor, domnul prim-ministru interimar și cu mine am dorit să fim la Miercurea Ciuc să înălțăm pe acest catarg înalt drapelul tricolor. La mulți ani drapelului României, la mulți ani românilor”, a spus Mircea Dușa.

Episcopul Covasnei și Harghitei, Andrei Moldovan, care a sfințit joi seara drapelul înălțat pe catarg, a spus că pentru locuitorii din județ această zi este „ca o sfântă zi de Paști”.

„Pentru populația județului Harghita, în special pentru populația municipiului Miercurea Ciuc, ziua de astăzi este ca o sfântă zi de Paști. Ziua în care neamul nostru românesc s-a închinat încă o dată la cea mai frumoasă icoană, după chipul lui Dumnezeu, icoana drapelului nostru național.

Din 1848, noi, românii, am purtat acest simbol al demnității neamului nostru așezat lângă Sfânta Cruce, Maica Domnului și Mântuitorul nostru, Isus Hristos”, a spus episcopul Covasnei și Harghitei.

Ziua Drapelului Naţional a fost proclamată prin lege în 1998 şi se sărbătoreşte în fiecare an pe 26 iunie.

Spynews
Horoscop duminică, 15 septembrie 2024: Scorpionii au parte de multe evenimente
Bzi.ro
Aceasta este relația dintre Cătălin Botezatu și Adrian Nartea, de la Asia Express 2024! Creatorul de modă a recunoscut tot!
Fanatik.ro
Ce și-a pus un român pe o Dacia Duster. A rezolvat o mare problemă, dar îl costă 10 lei pe lună. “Arată foarte bine”
Capital.ro
Bărbatul cu care a apărut Simona Halep. Cei doi s-au sărutat (FOTO)
Playtech.ro
Oana Turcu, de nerecunoscut după ce a slăbit spectaculos. Zici că e o altă persoană, cum arată acum
DailyBusiness
ALERTĂ! O bacterie periculoasă a fost descoperită la granițele României
Adevarul
Imagini șocante de la Revoluția din '89 în „orașul lui Nicu Ceaușescu”. Amănunte neștiute
Spynews
Ce să nu faci după ce ai mâncat. Obiceiul nociv care îți poate distruge sănătatea
Spynews
Românii riscă amenzi de până la 10.000 de lei dacă nu vor respecta legea. Ce presupune noua modificare legislativă
Evz.ro
Secretul lui Celentano din Las Fierbinți. Cum a slăbit 23 de kilograme
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
Prosport.ro
Ion Țiriac și-a cumpărat avion de peste 60.000.000 de euro
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Moștenitorul impreiului Alpin și celebra influenceriță și-au spus ADIO! S-a rupt lanțul de iubire după 4 luni
Playsport.ro
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
kanald.ro
Gigi Mulțescu, legenda Dinamo, a murit la vârsta de 72 de ani: „Te-am pierdut, nea Gigi!” Care a fost cauza decesului
Capital.ro
Decizie finală pentru Elena Udrea. E cea mai grea veste pe care a primit-o
StirileBZI
Se dă un salariu de 1.000 de euro lunar! Nu este nevoie de studii superioare!
Prosport.ro
Sorana Cîrstea a dat vestea cea mare. Ion Ion Țiriac e cel mai fericit
stirilekanald.ro
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!
substantial.ro
Donald Trump promite expulzări în masă susținând acuzații false la adresa imigranților haitieni
MediaFlux
PERICOL de RĂZBOI! GERMANIA a INTERVENIT în FORȚĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...