„Principiile de bază ale Uniunii Europene au fost democrația, solidaritatea, egalitatea, respectul reciproc. Aceste principii nu s-au bazat pe șantajuri și ultimatumuri. Și, în special în această perioadă crucială, nimeni nu are dreptul să pună aceste principii în pericol„, a spus premierul Greciei Alexis Tsipras, potrivit România TV.
Premierul elen a acuzat creditorii internaționali că îi cer să accepte condiții imposibile, care ar afecta piața muncii și ar crește taxele pentru angajați. El a precizat că este obligat să respecte voința suverană a poporului grec, care urmează să se pronunțe prin referendum săptămâna viitoare. Acuzațiile premierului grec Alexis Tsipras i-au înfuriat pe liderii europeni.
„Nu a existat niciun ultimatum și este neeuropean să i se dea poporului grec impresia că acesta a fost un ultimatum„, a explicat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Șeful Guvernului de la Atena va cere prelungirea cu câteva zile a termenului de achitare a viitoarei tranșe a împrumutului oferit de FMI, pentru a evita ca țara să intre în incapacitate de plată înainte de referendum. Anunțul lui Tsipras i-a îngrijorat pe mulți greci, care au început să își retragă banii de la bănci.
Doi reprezentanți din conducerea executivă a unei bănci au declarat că aproximativ 500 de ATM-uri din cele 7.000 existente pe teritoriul țării au rămas fără numerar sâmbătă dimineață și este posibil ca anumite bănci să nu poată deschide luni fără o injecție suplimentară de lichidități din partea Băncii Greciei.
„Cu toții ne-am retras banii, pentru a avea în caz de urgență. Acesta este lucrul inteligent de făcut. Bineînțeles, nu poți să îți retragi toți banii, nu ar fi alegerea corectă. Dar cu toții ne-am retras o parte din bani„, a spus un grec.
„Sunt aici pentru a retrage pensia mamei înainte ca ATM-ul să rămână fără bani. Este îngrijorător ce se întâmplă pentru că oamenii nu știu pentru ce sunt chemați să voteze„, a declarat o persoană care stătea la coadă în fața unui ATM al Băncii Naționale a Greciei.
Unul dintre bancheri a precizat că instituția pe care o reprezintă a pierdut 110 milioane de euro sâmbătă dimineață până la ora locală 11.30.
Deponenții au retras din bănci aproximativ 30 de miliarde de euro după preluarea puterii de către Coaliția anti-austeritate condusă de partidul radical de stânga Syriza.
Atena ar trebui să plătească, marți, 1,8 miliarde de euro către Fondul Monetar Internațional, bani pe care nu îi are deocamdată.
CITEŞTE ŞI: Angela Merkel îndeamnă Grecia să accepte OFERTA EXCEPŢIONAL de GENEROASĂ a creditorilor săi