Dincolo de faptul că nominalizarea lui MRU la SIE înseamnă un pas în plus pentru revenirea echipei lui Traian Băsescu la putere, decizia de numire este una greu de înțeles dacă ținem cont de trecutul suspect al fostului prim-ministru și scandalurile în care acesta a fost implicat.
Privind spre trecut, aflăm că între 1985 şi 1989, Mihai Răzvan Ungureanu a fost membru supleant al Comitetului Central (CC) al UTC. Fostul premier a mai fost şi şef al Organizaţiei Uniunii Tineretului Comunist a liceului Negruzzi din Iaşi. Mai mult, într-un discurs redactat cu ocazia Congresului al XIII-lea al PCR, Ungureanu a salutat „înflăcăratele îndemnuri adresate tinerei generații de către tovarăşul Nicolae Ceauşescu”.
Este important de reținut faptul că, dacă Legea Lustrației ar fi rămas în vigoare în 2006, MRU ar fi fost printre cei nevoiți să se retragă din politică. Acesta a fost salvat doar de o decizie a CCR, care la momentul respectiv a subliniat faptul că o retragere temporară ar fi fost firească – un pas pe care Ungureanu nu l-a făcut niciodată.
Totodată, nu poate fi ignorat modul modul în care MRU, în calitate de ministru de Externe, a fost artizanul cedării moştenii Gojdu către Ungaria, o decizie care i-a determinat pe foarte mulți analiști politici să își pună întrebări la vremea respectivă privind loialitatea lui Ungureanu față de statul român.
Mai există și scandalul în care a fost implicată soția fostului premier, Daniela Ungureanu, care a primit circa 170.000 de euro de la OMV în 2009 și 2010 pentru „servicii de consultanță medicală”, în condițiile în care MRU conducea Serviciul de Informații Externe. La vremea respectivă a existat și o sesizare a Parchetului general de către Grupul de Investigații Politice privind un posibil conflict de interese.
Nu în ultimul rând, fostul purtător de cuvânt al SRI, Nicolae Ulieru care a spus acum câțiva ani că Ungureanu ar face jocul unui stat străin și că ar putea fi acuzat de trădare națională, fiind practic inexplicabilă în alte condiții ascensiunea fulminantă în funcții și faptul că acesta a determinat sacrificarea unui ofițer SRI, după ce a fost vizat pentru recrutare.
Potrivit informațiilor apărute în presă, Mihai Răzvan Ungureanu a făcut și intervenții în trecut pentru ca un avocat, exponent al unui grup israelian de lobby, să aibă acces de trei ori la Omar Hayssam în celula sa fără ca procurorul de caz să îi dea aprobare.
Așadar, se poate trage concluzia că bagajul plin de controverse pe care MRU îl aduce în fața președintelui Iohannis l-ar fi putut descuraja pe acesta să facă nominalizarea la șefia SIE, dacă nu ar fi existat și alte motivații sau presiuni asupra președintelui. Dar se pare că datoriile morale pe care Klaus Iohannis le are față de foștii membri PDL din cauza sprijinului oferit în campania din 2014 trebuie plătite – chiar și cu prețul destabilizării securității României.