ATENTAT TERORIST Tunisia: Sute de turişti părăsesc staţiunea

Sute de turiști străini au fost transportați cu autocarele spre aeroportul Enfidha, pentru a fi evacuați din Tunisia, în noaptea de vineri spre sâmbătă, după atacul terorist asupra unui hotel din regiune, atac soldat cu 38 de morți.
Iulian Tudor
27 iun. 2015, 09:22
ATENTAT TERORIST Tunisia: Sute de turişti părăsesc staţiunea

Un jurnalist de la AFP a relatat că pe panoul de plecări din aeroportul Enfidha, situat la mijlocul drumului între Tunis și Sousse, erau afișate 13 zboruri, cu orele de decolare situate între 23.15 și 05.40 ora locală (22.15 și 04.40 GMT), cu destinația Londra, Manchester, Amsterdam, Bruxelles și Saint-Petersburg.

În jurul orei locale 02.30 (01.30 GMT), fluxul de autocare cu turiști continua să se îndrepte spre aeroportul Enfidha, potrivit Agerpres.

Ne este frică. Locul nu este sigur„, a declarat un tânăr originar din Țara Galilor.

Bilanțul atacului îndreptat împotriva hotelului Riu Imperial Marhaba din Port el Kataoui, situat la circa 140 de km de Tunis și în apropiere de orașul Sousse, se ridica, vineri seara, la 38 de morți, majoritatea britanici, potrivit premierului tunisian Habib Essid, dar și „germani, belgieni și francezi”.

CITEŞTE ŞI: Atentatele islamiste: Europa denunţă BARBARIA şi se uneşte împotriva terorismului

ONU condamnă atentatele teroriste din Franța, Kuweit și Tunisia

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, și Consiliul de Securitate al ONU au condamnat cu fermitate atacurile comise în aceeași zi în Franța, Tunisia și Kuweit și au cerut ca autorii acestora să fie deferiți justiției.

„Cei vinovați de aceste îngrozitoare acte de violență trebuie să fie aduși rapid în fața justiției”, a declarat Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon.

De asemenea, cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU au condamnat în unanimitate atacurile, comise în a doua vineri a lunii ramadanului, sfântă pentru musulmani.

În Tunisia, 38 de persoane, printre care turiști străini, au fost ucise, de un individ înarmat care a deschis focul la orele prânzului într-un hotel și pe o plajă din stațiunea Sousse.

În Franța, un bărbat a fost decapitat într-un atentat jihadist comis la un centru industrial sensibil din apropiere de Lyon, al cărui autor presupus a fost arestat.

În Kuweit, un atentat împotriva șiiților, revendicat de SI, a vizat o moschee din capitală, făcând cel puțin 27 de morți, potrivit unui bilanț oficial.

Lideri musulmani denunță atacurile sângeroase din Tunisia, Kuweit și Franța

Lideri musulmani au denunțat atacurile sângeroase comise, vineri, în Tunisia, Kuweit și Franța, în care au murit circa 60 de oameni, printre care turiști și fideli șiiți, informează sâmbătă AFP.

Al-Azhar, prestigioasă instituție a islamului, cu sediul în Egipt, subliniază, într-un comunicat, că atacul „odios” care a ucis cel puțin 37 de oameni în orașul balnear tunisian Sousse constituie „o încălcare a tuturor valorilor religioase și umanitare”. De asemenea, instituția condamnă atacul sinucigaș care a luat drept țintă o moschee șiită din Kuweit, unde se desfășura rugăciunea săptămânală și unde au fost uciși 27 de fideli, atac revendicat de gruparea extremistă Statul Islamic (SI).

Al-Azhar, unul dintre cele mai vechi centre de studiere a islamului sunit a denunțat și atacul din Franța, în timpul căruia un bărbat a fost decapitat. „Al-Azhar îndeamnă comunitatea internațională să combată această grupare teroristă în toate modurile posibile”, se spune în comunicat, cu referire la SI.

Gruparea jihadistă, care deține controlul asupra unor ample zone din Siria și Irak, și dispune de grupuri afiliate în mai multe alte țări, a îndemnat recent la comiterea de atacuri în timpul Ramadanului, luna de post musulman care a început în urmă cu o săptămână.

Un grup de lucru contra extremismului, format de muftiul Egiptului și care consiliază guvernul în materie de lege islamică, a denunțat la rândul său atentatele. „Ceea ce SI a făcut pentru a murdări imaginea islamului este mai rău decât a făcut oricine altcineva, musulman sau nu”, se spune în comunicatul acestei instanțe.

La rândul său, influentul predicator sunit Youssef al-Qaradaoui și-a exprimat convingerea că membrii SI sunt „mai răi decât animalele”. „Animalele nu ucid alte animale decât pentru a se hrăni, însă unele persoane nu se satură niciodată de sânge și de moarte”, a scris Youssef al-Qaradaoui pe Twitter.

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Cine se află, de fapt, în spatele Wizz Air, compania care a provocat scandaluri imense în România. Mii de turiști se plâng de zboruri amânate sau anulate
Capital.ro
Ilegal în România. Îți confiscă tot, inclusiv banii și mașina. Nu există excepție în lege
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
Haos în sistemul medical. Unde se calcă pacienții în picioare
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se ADÂNCEȘTE! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
N-ai voie dacă nu prezinți BULETIN. S-a dat azi lege obligatorie în România. Amendă 30.000 lei
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Curtea Internațională de Justiție declară ilegale colonizările israeliene din teritoriile palestiniene ocupate
MediaFlux
JOE BIDEN, SCHIMBAT! Răsturnare de situație în SUA!
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'