Acțiunile băncilor europene înregistrează luni declinuri semnificative, cele mai afectate fiind cele din Spania, Portugalia, Italia, Franța și Germania, după ce Atena a anunțat impunerea unor restricții asupra mișcărilor de capital și închiderea băncilor, transmit Bloomberg și Reuters.
‘Evoluțiile din acest weekend au crescut profilul de risc al băncilor din Grecia’, a apreciat Ronit Ghose, analist la Citi. Riscul ca turbulențele din Grecia să afecteze și băncile din statele aflate la periferia zonei euro au afectat încrederea investitorilor.
Luni dimineață, indicele bursier Stoxx Europe 600 înregistra un declin de 4,4%. Acțiunile băncilor italiene UniCredit, Intesa Sanpaolo și Banca Popolare di Milano Scarl au pierdut peste 7%, titlurile Santander și BBVA (Spania), ale BNP Paribas, Societe Generale (Franța) și Deutsche Bank (Germania) înregistrau un recul de peste 6%. Acțiunile Banco Comercial Portugues au scăzut cu 8,1%. Principalele bănci austriece, Erste și Raiffeisen, înregistrau luni un declin de 6,1% și, respectiv, 14,1%.
Expunerea băncilor străine la Grecia este relativ modestă, după ce băncile — în special cele din Franța și Germania — și-au vândut subsidiarele elene în ultimii trei ani. Deși riscul contagiunii s-a atenuat față de criza datoriilor din 2009, când băncile străine aveau o expunere mai ridicată la Grecia, creditorii rămân vulnerabili la amenințarea ieșirii Greciei din zona euro (Grexit).
Luni dimineață, indicele principal DAX 30 al Bursei de la Frankfurt a scăzut cu 4%, în timp ce la Paris indicele principal CAC 40 înregistra un declin de 4,7%. În Asia, bursa japoneză a închis în scădere cu 2,9%, indicele Hang Seng a închis prima ședință de luni în scădere cu 2,5%, iar la Bursa de la Shanghai s-a înregistrat un recul de 3,34%.
„Pe termen scurt, vom vedea o înrăutățire a încrederii pe piețe. Bondurile suverane, băncile din statele de la periferia zonei euro vor fi cele mai afectate de incertitudini’, a apreciat analistul Jacopo Ceccatelli, de la Marzotto SIM SpA, în Milano.
La sfârșitul anului trecut, cea mai mare expunere la Grecia o aveau HSBC Holdings Plc și Credit Agricole SA, de cinci miliarde de euro și, respectiv, 4,2 miliarde de euro, au anunțat recent analiștii de la Berenberg. Luni, acțiunile HSBC și Credit Agricole au scăzut cu 2,5% și, respectiv, 8%.
Premierul elen Alexis Tsipras a anunțat duminică impunerea unor restricții asupra mișcărilor de capital, limitând extragerile zilnice de numerar la 60 de euro, în dorința de a evita colapsul sistemului financiar. Băncile și Bursa de la Atena vor fi închise până în 6 iulie. Sunt afectate și sucursalele băncilor străine din Grecia.
Citeşte şi Leul şi forintul, cele mai mari deprecieri, după turbulenţele din Grecia
Într-un discurs televizat adresat națiunii, oficialul a afirmat că Banca Centrală a Greciei a recomandat închiderea băncilor și impunerea de restricții asupra mișcărilor de capital, după ce Banca Centrală Europeană a decis duminică să nu majoreze finanțarea de urgență (ELA) destinată băncilor grecești. Amenințarea intrării Greciei în incapacitate de plată a determinat populația să-și retragă masiv banii din conturi, astfel încât plafonul liniei de finanțare de urgență, situat în prezent la 89 miliarde de euro (99 miliarde de dolari), ar putea să nu fie suficient.
Luni, euro s-a depreciat în tranzacțiile din Asia cu 1,9%, ajungând la 1,0955 dolari, cel mai scăzut nivel din aproape o lună. Față de yen, euro s-a depreciat cu peste 3%, la 133,80 yeni, cel mai redus nivel din ultimele cinci săptămâni. Toate bursele din Asia înregistrau scăderi luni, din cauza problemelor din Grecia.
Grecia devine astfel a doua țară din zona euro care impune restricții asupra mișcărilor de capital, după decizia similară adoptată de Cipru în 2013. În aprilie 2015, Nicosia a ridicat și ultimele restricții impuse asupra mișcărilor de capital în timpul crizei financiare din 2013.
Dar situația Greciei este mult mai dificilă, întrucât statul elen trebuie să achite marți FMI 1,6 miliarde de euro, altfel intră în incapacitate de plată.