Drama copiilor cu părinţi plecaţi în străinătate. Psiholog: Comunicarea pe Skype nu aduce hrana şi siguranţa

Chiar dacă trăim în epoca Social Media, în care distanța nu mai reprezintă un impediment în procesul de comunicare, aceste unelte moderne nu pot înlocui mângâierile și îmbrățișările părinților, care au decis să plece în străinătate pentru a le oferi celor rămași acasă o viață mai bună, sunt de părere psihologii.
Roxana Gagiu
29 iun. 2015, 16:39
Drama copiilor cu părinţi plecaţi în străinătate. Psiholog: Comunicarea pe Skype nu aduce hrana şi siguranţa

La finele anului 2012, erau înregistraţi în evidenţele autorităţilor, un număr total de 79.901 copii cu părinţi plecaţi la muncă în afară României. Dintre aceștia, 41% erau complet lipsiți de grija părintească: 22.993 copii aveau ambii părinți plecați în afară, iar 9.991 proveneau din familii în care părintele unic susținător era plecat.

Specialiștii consideră că acest fenomen poate genera o serie de efecte năucitoare care-i poate afecta viața emoțională a unui copil. Dintre cele mai des întâlnite efecte identificate de specialiști, se enumeră: depresia (care poate conduce și la sinucideri), scăderea performanțelor școlare sau chiar abandonul școlar.

Când pleacă și mama și tata, copilul trăiește abandonul

Psihologul Maria Verdi consideră că, în contextul în care familia este celula de bază a societății și o societate construită din familii sănătoase are rădăcini puternice, copiii crecuți în familii armonioase, unite, sunt predestinați succesului și împlinirii.

„Suntem contemporanii expansiunii, cunoașterii, noului. În perioada în care avem de toate, inclusiv multe libertăți, a da naștere și a crește un copil în țara noastră a devenit un lux. Deficitul locurilor de muncă și veniturile câștigate în propria țară fac ca tot mai mulți români să aleagă calea pribegiei. Este mult mai ușor de obținut un job în străinătate decât în țară, mult mai bine plătit. Deși totul pare gratuit, să ai un copil, să-l crești, să-i cumperi rechizite, uniformă școlară, să-i asiguri alimentația corectă, sănătatea, să-l întreții în facultate, presupune sacrificii din partea părinților. În familiile cu 2-3 copiii, costurile depășesc posibilitățile finaciare ale părinților”, declară psihologul Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.

Totodată, specialistul afirmă că este mult mai greu în mediul urban, unde cei mici iau contact cu tehnologia avansată, iar pregătirea temelor, materialele necesare, meditațiile suplimentare cresc cu mult cheltuielile. La toate acestea, spune psihologul, se adaugă telefonul modern, tableta, calculatorul, cărțile, caietele speciale, vestimentația de firmă, zilele de naștere în localuri.

„Ce face părintele în această situație? Credite, iar atunci când datoriile devin prea mari, pleacă să muncească în străinătate. Când pleacă unul dintre părinți, copilul este parțial afectat, când pleacă și mama și tata, copilul trăiește abandonul”, afirmă Verdi.

Lipsa mamei îl destabilizează. Lipsa tatălui îi creează insecuritate

De asemenea, vârsta este un aspect foarte important la care copilul este supus acestei schimbări. În opinia specialistului, copilul mic nu înțelege de ce tata este plecat, de ce mama vine rar acasă. Lipsa mamei îl destabilizează. Lipsa tatălui îi creează insecuritate.

„La vârste fragede, nevoile copilului sunt puține, dar foarte importante. Se bucură pentru jucărie, pentru dulcele adus, dar va avea o mare carență afectivă. El are nevoie de părinți, de familie. Siguranța, iubirea și prezența părinților costruiesc atașamentul securizant pentru copilul și viitorul adult”, declară psihologul Maria Verdi.

La vârsta preșcolară și școlară, copilul nu procesează criza financiară, materială, prin care trec părinții, afirmă psihologul.

„Nu este normal să vorbim copiilor de datorii, de sacrificii, de muncă multă, de supraviețuire. Vorbind și implicând copilul în responsabilitățile adultului nu facem decât să stresăm și să aducem nesiguranța în viața lui. Creștem riscul anxietății lui”, consideră specialistul. Totodată, psihologul spune că la vârsta adolescenței, lipsa parentală implică lipsa reperelor.

Citeşte şi: BAC 2015. Emoţiile, periculoase în examen. Psiholog: Un părinte e bine sa-şi susţină copilul fără să-l sufoce

„Poate că tânărul are o siguranță finaciară, materială, dar se confruntă cu carențe afective. Adolescența vine cu multe schimbări fiziologice, hormonale, emoționale. Comunicarea pe Skype nu aduce liniștirea, hrana și siguranța copilului. Adolescentul are nevoie de părinți alături de el. Este perioada în care este necesară supravegherea dezvoltării lui. Îi redăm încet libertatea, ieșirea în lume se face în ritmul propriu fiecărui copil. Aflat în etapa a doua a scenariului de viață, tot ce intră nou în viața lui îl poate ajuta sau perturba pe o perioadă mare de timp. Este supus noilor tentații specifice vârstei, poate căpăta dependențe nesănătoase. Unii adolescenți nu se plac așa cum sunt, au stima de sine scăzută, se izolează. Alții renunță la studii. Sunt și adolescenți care preiau toate sarcinile administrative în lipsa părinților. Aceștia se maturizează timpuriu, sunt cei care au în grijă bunici bolnavi, gospodăria. Sunt copiii fără copilărie”, consideră Maria Verdi.

Cum îi pot ajuta psihologii pe copii care au părinții plecați la muncă în străinătate?

Întâlnirea cu psihoterapeutul este co-crearea relației hrănitoare de care are nevoie copilul, crede specialistul.

„Este o relație terapeutică care se dezvoltă cu multă atenție, implicare, afectivitate, prezență din partea psihoterapeutului. Construim în realitatea copilului, indiferent cu ce realitate vine el la această întâlnire. Indiferent ce aduce în cabinet, totul este important și prețios. Totul vorbește despre el, despre nevoile și trăirile lui. Psihologul știe că orice părinte își iubește copilul. Nu este surprins dacă un copil devine mânios, nemulțumit de părinții lui. El este acolo să refacă relația copilului cu sinele lui, cu familia, cu societatea. Este minunat să redai armonie și echilibru in viața copilului, clientului tău”, spune Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.

Implicarea copilului în grupurile de dezvoltare personală este la fel de necesară, și când un copil se manifestă normal, și atunci când el incepe să se izoleze sau când devine anxios, spune psihologul. „Are nevoie de acceptare, de înțelegere, de socializare, de prieteni. În cadrul grupurilor de dezvoltare, copilul își recapătă încrederea în el, devine spontan, înțelegător, prietenos, își descoperă abilitățile, devine creativ. Începe să se conecteze cu el, cu cei din jur. Descoperă mereu ceva nou, la el, la cei din jur”, declară psihoterapeutul Maria Verdi.

Sfatul psihologului pentru părinții care aleg, de nevoie, să plece din țară pentru a munci în străinătate este ca aceștia să își facă un bilanț în care să pună pe un taler potențialii bani câștigați în afara țării, iar pe celălalt taler, fericirea copilului și dezvoltarea lui ca om.

„Păstrarea legăturii afective cu cei dragi, comunicarea cu ei, susținerea totală (în plan fizic, psihic, emoțional, spiritual) sunt vitale și celor plecați, în egală măsură celor rămași aici. Copilul rămas cu un singur părinte în țară sau cu tutori are nevoie să știe că este important, că este iubit, are nevoie să fie înțeles, nu doar controlat. Are nevoie de timp petrecut cu părinții. Păstrați legătura și hrăniți relația cu ei nu doar cu bani și lucruri materiale. Concediile sau revenirile transformați-le în sărbătoare. Asigurați-l pe copilul vostru că lipsiți doar o perioadă, că sunteți alături de el, că munciți pentru ca el să aibe un viitor mai bun”, este sfatul psihologului Maria Verdi.

Totodată, specialistul spune că micuțul are nevoie să știe că nu este abandonat, respins.

„Un copil preferă să petreceți mai mult timp cu el, un timp de mai bună calitate, decât să-i oferiți lucruri valoroase material. Sunt urmașii noștri, tot ce sădim în mintea lor, acel aspect vom culege. Noi, părinții, suntem primele lor modele. Dacă plecăm din această țară în număr cât mai mare, cine va construi aici? Cum schimbăm ceva aici dacă muncim afară? Ce facem cu rădăcinile familiei, societății românești? Ce rădăcini, ce tradiție, ce egregor predăm tinerei generații?”, conchide psihologul Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.

DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Spynews
Cristina Pucean se confruntă cu probleme de sănătate! Dansatoarea are nevoie de perfuzii | FOTO
Bzi.ro
Pozele pe care astăzi le-ar vrea șterse au ieșit la suprafață! Cum arăta Melania Trump acum 25 de ani – FOTO
Fanatik.ro
Abonații Orange din România primesc o veste importantă. Noua funcție care le aduce beneficii și chiar premii surpriză
Capital.ro
Se dau 420 de lei în plus la pensie. Cine va primi pensii de peste 3 000 de lei
Playtech.ro
Cum pot obține pensionarii o reducere de 50% la biletele de tratament și unde le pot folosi?
DailyBusiness
Capcanele contractelor prin telefon. Cum îți poți pierde banii și liniștea în doar câteva minute!
Adevarul
Cât de mult a afectat războiul din Ucraina economia României: Impactul este aproximativ dublu faţă de cel estimat pentru celelalte state
wowbiz.ro
Vacanța de vară, mai scurtă! Veste ȘOC pentru acești elevi
Spynews
Vulpița a ajuns cu băiețelul ei la spital. Cum a fost văzută Veronica Stegaru / FOTO
Spynews
Șase persoane au murit și șapte au fost rănite, după un incendiu devastator la un azil de bătrâni. Cum s-a produs tragedia
Evz.ro
Schimbarea permisului auto în 2025. Documentele obligatorii pentru toți șoferii
Ego.ro
Imagini neașteptate cu Melania Trump! Mulți s-au întrebat dacă ea e în aceste poze
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Cine a creat rochia purtată de Melania Trump. Cât a costat creația unică a designer-ului care le-a îmbrăcat și pe Hillary Clinton, Laura Bush sau Michelle Obama
Cancan.ro
O mai ții minte pe Maria Olaru? Cum arată acum fosta campioană de la Sydney și prin ce dramă a trecut
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia. Anunț oficial pentru toți românii: Dragii mei, vă informez...
StirileBZI
O nouă minivacanță pentru români: Când pică Paștele Ortodox și Catolic în 2025
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
"Persoana care a răpit-o...." Mama Luizei Melencu aruncă bomba
substantial.ro
Trump propune achiziționarea Groenlandei pentru securitatea internațională
MediaFlux
RĂSTURNARE la PREZIDENȚIALE! Se RETRAGE din CURSĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce ascunde pălăria Melaniei? Vânătăile?