Zona de sud a Spaniei se află sub cod de alertă maximă, temperaturile ajung chiar și la 44 de grade Celsius. La Madrid a fost doborât recordul istoric de temperatură pentru luna iunie: 39,1 grade Celsius. Medicii recomandă populaţiei să nu iasă afară la orele amiezii.
În Portugalia, autorităţile au avertizat că există un risc crescut de incendii de pădure. Ţara se confruntă din luna mai cu o secetă severă.
În Franţa, se aşteaptă cele mai ridicate temperaturi pentru luna iunie din ultimii 60 de ani.
Citeşte şi Cod de alertă meteorologică maximă: Val de căldură în Spania, Portugalia şi Franţa
Autoritățile sunt în alertă pentru a evita o catastrofă ca cea din 2003, când canicula a făcut zeci de mii de victime, mai ales printre vârstnici. Meteorologii avertizează că valul de căldură va dura şi săptămâna viitoare.
Oamenii de ştiinţă au avertizat că acesta ar putea fi cel mai fierbinte an din istorie. Modificarea climei va avea consecinţe dezastruoase asupra omenirii, subliniază experţii. Perioadele prelungite de secetă, inundaţiile sau alunecările de teren vor distruge culturile, vor ucide animale şi vor contamina apa potabilă. Mai mult, încălzirea globală va duce la o creştere a cheltuielilor pentru sănătate cu până la patru miliarde de dolari pe an, până în 2030.