Sebastian Ghiţă: Sunt primul român faţă de care s-a dispus sechestru nelimitat. Nu am voie să fac nicio plată

Judecătorii instanţei supreme decid astăzi dacă menţin sechestrul pe averea lui Sebastian Ghiţă. Deputatul a contestat măsurile asiguratorii dispuse de procurorii anticorupţie în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă. Sechestrul a fost pus pe 51 de firme şi pe o parte din banii aflaţi în conturi. Deputatul a acuzat miercuri faptul că procurorii au trimis la banca unde are cont o adresă potrivit căreia sechestrul este nelimitat, iar el nu are voie sa facă nicio plată.
Ionela Marcu
30 iun. 2015, 07:25
Sebastian Ghiţă: Sunt primul român faţă de care s-a dispus sechestru nelimitat. Nu am voie să fac nicio plată

„I-am spus şi judecătorului, cred că sunt primul cetăţean din România împotriva căruia să dispus măsura sechestrului nelimitat, iar chestiunea aceasta vine din faptul că, în grabă, s-a întocmit un raport preliminar despre activitatea mea în calitate de acţionar, administrator, în calitate de un fel de coordonator în care nu s-au putut descrie activităţi şi sume. De aceea a apărut această chestiune de sechestru nelimitat”, a precizat Sebastian Ghiţă.

Totodată, deputatul a precizat că nu are voie să facă nicio plată.

„Şi eu plătesc factura la curent, factura la apă, factura la gaze, asigurările pentru copii. Ca orice om din ţara asta, chestiunea mă împiedică să exist”, a susţinut Sebastian Ghiţă, arătând că luni a trimis o plângere procurorului general.

Deputatul a declarat că acest sechestru nelimitat este o măsură abuzivă.

„Când impui unui cetăţean o astfel de măsura trebuie să ştii foarte bine ce a făcut, câţi bani doreşte statul să recupereze ca prejudiciu. Nu se poate în România să urmărim cetăţeni. Nu pot accepta acuzaţia: Eşti cetăţeanul Sebastian Ghiţă şi trebuie să te urmărim”, a mai spus acesta.

Procurorii DNA au extins urmărirea penală în cazul deputatului Sebastian Ghiţă pentru noi fapte de corupție. Sebastian Ghiţă are interdicţie să desfășoare activitate în calitatea de deputat în Parlamentul României, în exercitarea căreia a săvârșit fapta, şi să nu părăsească localitatea Ploiești, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent, se arată într-un comunicat DNA.

Din ordonanța de modificare a controlului judiciar întocmită de procurori reiese că „în perioada 2000 – 2015, Sebastian Ghiţă a obținut importante sume de bani în mod nelegal – prin traficarea influenței – sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus într-un circuit financiar care nu are la bază operațiuni reale”. Ulterior, banii ar fi fost „spălați” printr-o multitudine de operațiuni financiar – bancare fără justificare economică, iar ulterior, o parte din aceștia au fost folosiți în scopuri ilicite, respectiv pentru coruperea alegătorilor la alegerile parlamentare din anul 2012 si prezidenţiale din anul 2014. Tranzacțiile financiare menționate au avut ca scop și rezultat inclusiv sustragerea de la plata către stat a unor sume de bani însemnate ca valoare, reprezentând impozit pe profit și T.V.A.

Cuantumul total al sumelor provenite din fonduri publice supuse procesului de „spălare” se ridică la valoarea de 129.343.768 lei, iar prejudiciul cauzat statului prin sustragerea de la plata impozitului pe profit și taxei pe valoare adăugată a fost stabilită la o valoare minimă de 37.720.325 lei.

Procurorii DNA arată că, în derularea activității infracționale de sprijinire a asocierii dintre S.C. Grossman Engineering Group S.R.L. și S.C. Euroconstruct Trading 98 S.R.L. prin exercitarea de presiuni și influențe asupra șefului Unității de Implementare a Proiectelor din cadrul S.C. Hidro Prahova S.A., inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian s-a folosit inclusiv de funcția de deputat pe care o deține din anul 2012, în încercarea de a-l determina pe șeful U.I.P. să efectueze plăți către S.C. Grossman Engineering Group S.R.L. în condiții de nelegalitate și în contextul în care urma să încaseze, din cuantumul acestor plăți, comisionul stabilit pentru traficul de influență exercitat în favoarea agentului economic arătat.Folosirea ascendentului conferit de funcția de demnitar – deputat în Parlamentul României, s-a materializat prin întocmirea unei solicitări înregistrată la Cabinetului Parlamentar Ghiță Sebastian Aurelian și adresată directorului S.C. Hidro Prahova S.A., persoană care avea posibilitatea să îl schimbe din funcție pe șeful U.I.P. și asupra căruia deputatul exercita, de asemenea, presiuni în același scop. Demersul s-a soldat cu înlocuirea din funcție a șefului U.I.P.

Deputatul Sebastian Ghiţă a înaintat, luni, o petiţie la procurorul-şef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti în care solicită facilitarea unei audienţe la procurorul general al României, Tiberiu Niţu. Ghiţă, aflat sub control judiciar şi având interdicţie de a părăsi municipiul Ploieşti, are de prezentat procurorului general „informaţii şi probe care vizează o situaţie extrem de gravă”.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Orașul important din UE care a devenit plin de șerpi și șobolani. E vizitat de foarte mulți români
Capital.ro
Un milion de români pot fi chemați în armată. Bărbații cu vârste între 20 și 35 de ani sunt obligați
Playtech.ro
Se aplică de la 1 septembrie pentru românii cu pensii între 2.000 și 3.000 de lei. Veste bună venită direct de la Casa Națională de Pensii, vizând impozitarea
DailyBusiness
Șeful Casei de Pensii face un anunț IMPORTANT. Promisiunile încep să curgă de anul viitor!
Adevarul
Cine sunt cei doi britanici condamnați la închisoare după ce au atacat mașina unor români în Hull. Dezvăluiri incendiare din sala de judecată
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Cum ne detectează țânțarii mirosul. Descoperirile specialiștilor
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Roberta și-a pierdut viața la volanul autospecialei de poliție pe care o conducea! Avea doar 21 de ani
Cancan.ro
Ea e Cătălina Iacob, tânăra care a murit în Brâna Aeriană din Munţii Bucegi. Iubea traseele montane şi urşii
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Valabilitatea permisului de conducere va fi redusă! Anunț pentru cei care au categoriile AM, Al, A2, A, B, Bl şi BE
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Lacul Comana, afectat grav de secetă: Efectele schimbărilor climatice sunt tot mai vizibile
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...