Odată cu notele sau calificativele elevilor, multe școli le dau părinților și o listă de cărți (chiar și cărțile), fișe sau fotocopii pentru ca descendenții să-și consolideze cunoștințele dobândite la orele de curs, potrivit Agerpres.
Catherine L’Ecuyer, cercetător în domeniul educației, apreciază că, în învățământul primar și secundar, temele pe timpul vacanței pot avea sens dacă elevul are vreo dificultate obiectivă, „pentru a-l ajuta să-și recapete încrederea în sine, pe care a pierdut-o pentru că a fost totdeauna în urma celorlalți copii”.
Dacă însă elevilor li se dau teme „doar pentru +a nu se dezobișnui+, nu are sens”, continuă aceasta. „Îi punem să-și ia acum umbrela pentru a nu-și pierde obiceiul de a o lua când plouă? Îi punem pe profesori să muncească în luna august pentru a nu se dezobișnui să predea?”, mai spune L’Ecuyer, argumentând că fiecare etapă a vieții și anului este una specială.
Președintele Confederației catolice naționale a taților de familie și taților de elevi (Concapa, Confederación Católica Nacional de Padres de Familia y Padres de Alumnos), Luis Carbonel, se declară în mod clar în favoarea temelor pentru vacanță, „dar nu înțelese ca o recapitulare, ci ca o oportunitate de a folosi timpul și de a învăța noi lucruri”. Potrivit acestuia, este inacceptabil ca elevii să-și petreacă tot timpul uitându-se la televizor.
Consideră că părinții responsabili au grijă ca, în timpul verii, copiii lor să doarmă și să se joace mai mult, dar îi și ajută să-și consolideze cunoștințele pentru a începe anul următor în condiții mai bune. Carbonel recomandă ca elevii care au avut dificultăți să aprofundeze acele materii, iar cei care au avut rezultate bune să practice lectura și să studieze limbi străine.
Jesús Salido, președinte al Confederației spaniole a asociațiilor de tați și mame de elevi (CEAPA, Confederación Espańola de Asociaciones de Padres y Madres de Alumnos), recunoaște că a ajuns să ceară să i se dea teme fiicei sale, crezând că așa era corect. Până la urmă a văzut însă că nu era cel mai potrivit lucru, pentru că „temele generează multe tensiuni în familii”. Pe de o parte, cu copiii care nu au chef să le facă pentru că preferă să se joace și este foarte ușor să se ajungă la urlete sau pedepse. Pe de altă parte, restul familiei este condamnat să nu iasă din casă până ce se termină temele, sau unul dintre părinți trebuie să stea să recapituleze cu copilul, în timp ce celălalt merge la cumpărături, de exemplu.
Temele nu trebuie să fie niciodată obligatorii, nici să conteze ca o notă negativă dacă nu se fac, consideră acesta. Temele de vacanță trebuie să fie practice și nu trebuie să-l oblige pe copil să stea pe scaun și să facă exerciții repetitive sau să memoreze. Altfel, copilul va urî temele și studiul.
În același ton se exprimă Oscar González, profesor de școală primară la Colegio Luis Vives (Bocairent), care reafirmă că temele nu trebuie să fie obligatorii și sunt recomandabile doar pentru copiii care nu au trecut probele și au nevoie de o consolidare specifică. Pentru cei care au avut rezultate bune, temele pot fi dăunătoare pentru că li se vor părea plictisitoare.
Mai mult chiar, „copiilor trebuie să li se ofere și opțiunea de a nu face nimic în timpul verii’. ‘Ni se pare că trebuie să facă mereu câte ceva pentru că altminteri ar pierde timpul. Realitatea este că nu ne dăm seama că tocmai atunci când nu fac nimic ei gândesc mai mult”, mai apreciază Jesús Salido.
Nieves Currás, director al departamentului Colegii al Fundației Universitare San Pablo CEU, insistă asupra faptului că elevii trebuie să se odihnească în timpul verii. El amintește, de asemenea, de „cele două săptămâni de la începutul anului școlar care, de obicei, sunt dedicate adaptării elevilor”.
Statisticile Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) arată că Finlanda, una dintre țările cu cele mai bune rezultate în materie de învățământ, se numără printre cele care dau cele mai puține teme elevilor. Dacă se dau teme atât în timpul cursurilor, cât și vara, „este o clară dovadă a faptului că metoda aplicată la școală nu este eficientă”, adaugă Mireia Long, codirector al programului ‘Pedagogía Blanca’. Acest expert susține că, în timpul verii, copiii trebuie să se odihnească din punct de vedere fizic și emoțional.
Totuși, toți experții consultați de ABC apreciază că faptul de a nu avea de făcut teme nu înseamnă că elevii nu trebuie să învețe lucruri noi. Ce pot face, atunci, pentru a nu înceta să învețe în timpul verii? Mireia răspunde repede: să se joace, să citească, însă cărți care le fac plăcere, să facă experimente științifice simple care se pot realiza acasă fără pericol, să facă excursii la țară, vizite la muzee, să participe la jocuri care favorizează învățarea matematicii, istoriei, artei.
Cele mai bune teme pe care le pot da școlile ‘sunt pentru părinți’, subliniază L’Ecuyer. Aceasta recomandă ‘mai mult timp în familie și cu fiecare copil în parte, mai puține parcuri tematice și mai multă natură și mai puține ecrane și mai multă realitate’. ‘Trebuie să nu mai fim obsedați de dimensiunea cognitivă a elevilor și să investim mai mult timp în a face să se simtă iubiți în mod necondiționat’, afirmă cercetătorul.
Eva Bailén, inginer în telecomunicații, are trei copii. Unuia dintre ei îi trebuiau până la trei ore pentru a-și face temele zilnic. „Școlile dau aceeași temă tuturor copiilor și unora le este mai greu să le facă. Mi se pare nedrept, după tot timpul pe care îl petrec la școală”, spune aceasta. Sătulă să vadă cum copilul său nu se mai putea juca și că aceasta îi afecta sănătatea, Eva Bailén a început în luna martie o cruciadă pentru ca Ministerul Educației să aibă în vedere moderarea temelor. „Vrem să se pună pe masă întrebări precum: de la ce vârstă trebuie să le facă, de ce tip, dacă trebuie să fie săptămânale, impuse, sugerate…”, a declarat aceasta.