Informația apare în referatul înaintat de DNA Tribunalului Brașov cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile a lui George Scripcaru și a oamenilor de afaceri Mihai David și Simina Costan.
„După trecerea societății în proprietatea municipiului Brașov, în perioada 2006-2007, AGA CET SA a prezentat primarului mai multe soluții care puteau eficientiza activitatea societății, însă acesta nu a fost interesat, dorind închiderea acesteia, astfel cum rezultă și din declarația martorului P.M: „Primarul spunea că CET-ul trebuie să dispară. De asemenea, nu avea răbdare să audă până la capăt soluțiile tehnice care puteau eficientiza activitatea CET. În perioada 2006-2007 în AGA CET s-au prezentat mai multe soluții tehnice pentru creșterea eficienței CET însă nu s-a luat vreo hotărâre”, se precizează în referat.
În dosar se fac cercetări privind infracțiuni de abuz în serviciu și dare/luare de mită, săvârșite în perioada 2010-2012, în legătură cu încheierea unor contracte de vânzare-cumpărare sau prestări servicii de către SC CET SA Brașov sau SC Tetkron SRL, societăți deținute de UAT Municipiul Brașov, cu SC Bepco SRL Ghimbav, deținută și controlată de Simina Costan, Călin Filimon Costan (asociat grupul ICCO) și Mihai David (fost director Hidroelectrica SA), prin care s-au urmărit devalizarea celor două societăți și scoaterea acestora de pe piața energiei în favoarea Bepco.
În document, se arată că Scripcaru este primar în Brașov, din anul 2006, perioadă în care a creat în jurul său un grup de interese reciproc avantajos, format din oameni de afaceri care au beneficiat de cvasi-totalitatea contractelor de achiziții publice încheiate de primărie.
Procurorii arată că din declarațiile date în cauză, dar și din procesele-verbale de redare a unor comunicări telefonice, a rezultat că acesta controlează întreaga activitate din Primăria Brașov, dar și din cadrul societăților la care municipalitatea este asociată.
În ceea ce-i privește pe Simina Costan și David Mihai, anchetatorii susțin că împreună administrează/ controlează Bepco, firmă înființată în 2010 și care a preluat producerea de energie termică și electrică la nivelul municipiului Brașov.
„Deși inculpatul Mihai David nu este asociat oficial în Bepco și nu are vreo funcție executivă, toate discuțiile purtate de cei implicați în activitatea infracțională i-au fost aduse la cunoștință, acesta fiind cel care a negociat și a hotărât modul de preluare a unor active de la CET SA și Tetkron sau încheierea unor convenții”, se menționează în documentul citat.
În probarea activității infracționale este redată și convorbirea purtată de Simina Costan în 9 decembrie 2011.
„S. Costan: Da! Vă spun, vă spun pe scurt! Două probleme sunt! O problemă — ar trebui să ne vedem, să discutăm, să vedem cum ne organizăm, nu numai noi, și mă rog, toată partea de Tetkron pentru lunile care urmează. Și a doua problemă este, am tot stat de vorbă cu doamna Frățilă, și am zis c-o să stau de vorbă și cu Mihai, noi trebuie împreună să facem o echipă și să stabilim o strategie, pe care să ne-o asumăm, știți, iar pentru asta avem nevoie de un pic de timp, știți, pentru că din tot ceea ce-mi povestește dânsa eu îmi dau seama de un lucru, că ea știe ce-i la ea, eu știu ce-i la mine, iar dumneavoastră știți, așa la suprafață anumite lucruri.
Lucian Ionescu: Eu, bun, eu oricum știu mai mult decât ar trebui să știu în calitatea care o am, cu povestea asta, mai mult decât ar trebui, dar nu regret lucrul ăsta. Nu, că dumneavoastră sunteți cu mintea largă și știți de fapt până … și unde nu merge. Dar, uite aicea ce, eu am avut o întâlnire cu ei săptămâna asta la început”.
Alte pasaje redate de procurori se referă la o conversația purtată de Simona Frățilă cu Lucian Ionescu în 13 decembrie 2011.
„S. Frățilă: V-am sunat, numai prostii fac.
L. Ionescu: Păi știu, că iar m-a sunat Simina.
S. Frățilă: Ha, ha, și ?
L. Ionescu: Cred că vrea bani, da au început femeile să mă sune că vor bani, dacă-ți poți închipui.
S. Frățilă: Ha, ha, ha !
L. Ionescu: Nu-i cam devreme oare pentru mine, chiar în halul ăsta sunt ?
S. Frățilă: Ei, vreau să vă spun, că eu ieri am vorbit cu Simina și am liniștit-o, am făcut o prognoză până-n ianuarie și am liniștit-o, a venit cu domnu David, am făcut și o propunere în sensul că este clar că eu nu mă pot descurca nici cu acei 40 la sută, deci și anul viitor, cu acel discount, să ia în calcul și pentru anul viitor, pentru întreg anul o situație similară”.
Pe de altă parte, anchetatorii mai subliniază că între cei trei inculpați s-a stabilit o legătură infracțională, George Scripcaru acționând pentru protejarea intereselor Bepco, mustrându-și subalternii dacă aceștia nu acționau conform dorințelor reprezentanților firmei, cum rezultă din convorbirile purtate în cauză.
„Simona Frățilă: Da. Ia zi și tu, la trei jumate am fost chemată la Primărie.
Domn: De ce?
Simona Frățilă: E… o poveste mai lungă.
Domn: Da’ nu ca…
Simona Frățilă: Păi nu da’… din urmă că n-am făcut eu ceva, n-am vrut să fac, să lucrez cu Bepco într-o problemă și m-a pârât Bepco la Primărie”.
Tot la dosar sunt stenograme privind discuții din 12 februarie 2012 privind subvenția dată de la Primărie.
„Simina Costan: Păi da, dar asta-i arma noastră, deci ne facem noi socoteala și dacă le-o spunem, le-o spunem după ce vedem ce ne iese. Nu?
Dragoș Coticiu: Corect, corect! Așa este! No, și, iară, chiar a fost utilă discuția pe partea asta de ce primesc ei subvenții, ne-am, ne-am dumirit și am găsit un punct ăăă, la care lor nu le convine, dar primarului o să-i surâdă, clar!
Simina Costan: Aha! Bun! Perfect!
Dragoș Coticiu: Adică subvenția care o primesc ei de la Primărie pentru producție este mult mai mare decât subvenția pe care ar plăti-o Primăria pentru partea de transport dacă producem noi.
Simina Costan: Aaa!
Dragoș Coticiu: Aicea, e clar că lui Tetkron nu-i convine, dar e clar că primarului o să-i convină dacă o să i se prezinte la modul ăsta!”.