Oamenii de stiinta considera ca tendinta de a reactiona mai puternic la negativ are un motiv temeinic – stramosii omului modern se confruntau zilnic cu pericolul; supravietuirea lor depindea de abilitatea de a detecta si evita situatiile in care si-ar fi putut pierde viata.
Apoi exista o complexitate imensa a mintii umane cu peste 100 de miliarde de conexiuni neuronale. Acest numar inimaginabil de sinapse explica complexitatea gandirii umane. Acest lucru explica motivul pentru care oamenii au ganduri negative pe care le repeta la nesfarsit fara sa inteleaga de ce.
Vestea buna este ca poti controla ce produce mintea. Chiar daca nu poti scapa in totalitate de gandurile negative, le poti reduce la minimum. Cu putina rabdare si vointa iti poti reprograma mintea sa ramana pe partea pozitiva. Iata 5 reguli zilnice ca sa-ti pastrezi gandirea pozitiva.
Tine un jurnal al recunostintei
Oamenii de stiinta au demonstrat ca practicarea regulata a gratitudinii iti face un creier mai sanatos si mai fericit. Unele dintre beneficiile faptului ca esti recunoscator sunt: motivatia mai puternica, un somn mai bun si o stare de spirit mai buna de-a lungul zilei.
Intr-un studiu realizat pe aceasta tema, participantilor li s-a cerut sa tina un jurnal zilnic cu lucrurile pentru care sunt recunoscatori. In schimb, alti subiecti au fost instruiti sa tina un jurnal cu ceea ce ii enerva ori de ce cred ca erau mai buni decat alte persoane. Persoanele care au facut parte din prima echipa au demonstrat o crestere a atentiei, determinarii si nivelului de entuziasm si energie.
Cercetatorii au tras trei concluzii importante:
– gratitudinea are un beneficiu psihologic foarte mare;
– gandirea ca esti „mai bun” decat altii nu demonstreaza recunostinta;
– aprecierea sincera este un aspect important al gratitudinii.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.