La sosirea la sediul MApN, secretarului general al NATO şi ministrului Duşa le-a fost prezentat onorul şi au trecut în revistă garda militară. În acelaşi timp au fost intonate imnul de stat al României şi imnul NATO.
Jens Stoltenberg a salutat garda militară, spunând în limba română „Bună ziua”.
În urma întâlnirii, Mircea Duşa a precizat că România îşi va suplimenta şi îmbunătăţi contribuţia la Forţa de Răspuns a NATO şi va continua procesul de operaţionalizare a Unităţii pentru Integrarea Forţelor NATO, de la Bucureşti.
„Avem în vedere un calendar ambiţios privind punerea la dispoziţia Alianţei a comandamentului de nivel divizie (HQ MND SE), care va oferi opţiuni suplimentare pentru conducerea misiunilor Alianţei în zona sudică a flancului estic aliat”, a spus Duşa, conform unui comunicat al MApN.
În acest context, Duşa a subliniat „nevoia de redresare a bugetelor Apărării şi înscrierea acestora pe o tendinţă ascendentă”.
La întâlnirea dintre ministrul Apărării cu secretarul general al NATO s-a discutat şi despre prezenţa militară românească în Afganistan.
„România ocupă locul al treilea în rândul aliaţilor contributori cu trupe în cadrul misiunii Resolute Support. Cei peste 650 de militari români activează pe o arie geografică largă, în nord, în centru şi în sud”, a precizat Duşa, adăugând că România va manifesta „flexibilitate pentru identificarea modalităţilor de acoperire a unor eventuale deficite la nivelul procesului de generare a forţelor”.
Citeşte şi: NATO nu le-a dat răspuns ţărilor baltice privind prezenţa militară permanentă a Alianţei în regiune
De la ora 10.00, şeful NATO s-a întâlnit şi cu premierul interimar Gabriel Oprea, la Palatul Victoria, iar apoi cu ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, la sediul MAE.
De la ora 11.30, secretarul general al NATO a fost primit de preşedintele Klaus Iohannis la Cotroceni. Cei doi urmează să susţină o declaraţie de presă comună, de la ora 12.20, şi să participe la un dejun oficial, de la ora 12.50. Apoi de la 14.25, şeful Nato va vizita Unitatea NATO de Integrare a Forţelor, alături de preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul Apărării Mircea Duşa.
Citeşte şi: Jens Stoltenberg, şeful NATO, în vizită oficială joi în România
Jens Stoltenberg s-a întâlnit în luna ianuarie, la Bruxelles, cu preşedintele Klaus Iohannis. Atunci temele de discuţie s-au referit la finanţarea Armatei, în condiţiile evoluţiilor de securitate din regiune, la baza de la Deveselu şi la prezenţa României în Afganistan.