De asemenea, agenția de rating susține că politica fiscală va fi imună la recenta instabilitate politică, în condițiile în care reformele fiscale au ajutat România să-și reducă deficitul fiscal la 1,5% din PIB în 2014, comparativ cu 8,9% în 2009. Cu toate acestea, Moody’s subliniază că nivelul relativ ridicat al datoriei externe și ineficiența unor companii de stat pun probleme pentru Guvern și constrâng dezvoltarea infrastructurii.
Economia României a crescut cu 2,8% în 2014, peste aşteptări
„România continuă să înregistreze o creștere economică solidă, ca urmare a majorării exporturilor și cererii interne, pe fondul unui mediu inflaționist scăzut. Cu toate acestea, creșterea slabă a creditării interne înseamnă că există un spațiu limitat pentru intensificarea activității economice”, a declarat analistul Moody’s, Mathias Angonin.
Potrivit Moody’s, reducerea deficitelor și îmbunătățirea creșterii economice susțin ratingul ‘Baa3’ cu perspectivă stabilă atribuit României, chiar dacă nivelul relativ ridicat al datoriei externe și riscul încetinirii schimburilor comerciale în regiune pun unele provocări. De asemenea, integrarea economică graduală cu statele vecine continuă să crească productivitatea, pe lângă sprijinul financiar și supravegherea politicilor de către Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional. În plus, riscurile provenite din sectorul bancar s-au redus, în condițiile în care calitatea activelor băncilor s-a îmbunătățit ca urmare a scăderii creditelor neperformante, se mai arată în raportul Moody’s.
Celelalte două mari agenți de rating, Standard&Poor’s și Fitch, atribuie fiecare un calificativ ‘BBB minus’ pentru datoriile pe termen lung în valută ale României.