Nu este singura risipa care contribuie la starea curenta a economiei europene: „Irosim cu usurinta alimente, desi malnutritia si foametea sufoca regiuni intregi ale lumii. Facem compromisuri geopolitice pentru energie scumpa, dar ignoram oportunitatea de a folosi mai mult energia regenerabila”, a mai spus reprezentanta PSD. Tranzitia la un consum mai responsabil este absolut esentiala, crede eurodeputata, care a pledat pentru principiile economiei circulare, axata pe reciclare si refolosirea resurselor.
De altfel, si Comisia Europeana propune tot mai insistent acest model, care ar putea aduce un plus considerabil de locuri de munca, insa e nevoie de un plan mai ambitios, considera Daciana Sarbu. Aceasta a recomandat Comisiei sa tina cont de recomandarile Parlamentului, in special cele referitoare la valorificarea deseurilor, achizitiile publice „verzi” si folosirea fondurilor europene pentru eficienta energetica.
„Principiul unei economii circulare, cu accent mai mare pe refolosire si reciclare, este unul corect. El ar elimina presiunea pe resursele finite si ar genera oportunitati si locuri de munca in industria reciclarii. O economie circulara nu doar ca ar raspunde problemelor de mediu, dar in plus ar oferi oportunitati economice, si ar reduce dependenta europeana de resurse si energie importata”, a afirmat Daciana Sarbu in fata plenului de la Strasbourg.