Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, la Suceava, după întrevederea avută cu omologul său moldovean, Nicolae Timofti, că România este „marea şansă” a integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană şi va continua să sprijine aspiraţiile europene ale acestui stat.
„Am discutat astăzi cu preşedintele Nicolae Timofti despre relația noastră bilaterală și parcursul european al Republicii Moldova. România rămâne cel mai sincer şi mai apropiat partener prin susţinerea fermă a drumului spre Uniunea Europeană și prin acordarea unui sprijin continuu în acest complex proces de integrare. Sperăm că la Chişinău se va forma cât mai curând o nouă coaliție solidă, stabilă, capabilă să continue în ritm accelerat reformele. În actualul context intern și regional, întârzierile sau ezitările nu sunt benefice. Acestea nu sunt doar așteptări ale României sau ale celorlalți parteneri europeni, ci, în primul rând, sunt așteptări ale cetățenilor Republicii Moldova”, a scris Klaus Iohannis, pe Facebook.
Într-o declaraţie de presă comună, susţină alături de Timofte, Iohannis a declarat totodată votul cetățenilor Republicii Moldova, de la alegerile locale, reconfirmă sprijinul pentru forțele pro-europene.
„Este un mandat reînnoit acordat de cetățeni pentru transformarea în spirit european a Republicii Moldova. Sperăm că la Chişinău se va forma cât mai curând o nouă coaliție solidă, stabilă, capabilă să consolideze parcursul european al Republicii Moldova și să continue în ritm accelerat procesele de reformă. În actualul context intern și regional, întârzierile sau ezitările nu sunt benefice. În opinia noastră, acestea nu sunt doar așteptări ale României sau ale celorlalți parteneri europeni, ci, în primul rând sunt așteptări ale cetățenilor Republicii Moldova”, a spus Iohannis.
„Totodată, am discutat cu Președintele Timofti despre modul în care decurge relația bilaterală. România susţine în continuare ferm parcursul european al Republicii Moldova și acordă un sprijin continuu în acest complex proces de integrare. În cadrul întrevederii, am evidențiat, de altfel, şi raportarea unitară, pe deplin receptivă şi deschisă pe care România a avut-o întotdeauna faţă de Chişinău. În centrul abordării noastre s-au aflat și se află permanent cetățenii Republicii Moldova, nu persoane sau forțe politice. Este rezultatul unei politici care are la bază un consens durabil, rămas neschimbat de-a lungul tuturor ciclurilor electorale din România.
Rămânem cel mai sincer şi mai apropiat partener al Republicii Moldova. Împreună cu Președintele Timofti, am împărtășit îngrijorarea pe care o resimțim în ceea ce privește evoluțiile de securitate din zonă și mai ales impactul acestora asupra stabilității și parcursului Republicii Moldova către Uniunea Europeană. Contextul regional actual, cu precădere situaţia din Ucraina, reclamă cu şi mai multă necesitate întărirea instituţiilor statului, urmarea consecventă a agendei politice proeuropene, promovarea reformelor aşteptate de cetăţeni. În tot acest efort, Republica Moldova poate conta, ca şi până acum, pe sprijinul României”, a mai spus Iohannis.
La rândul său, președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a declarat că are cu președintele României, Klaus Iohannis, un dialog politic ”consistent și constructiv” și ”o înțelegere deplină a situației regionale” care au influențat dezvoltarea și parcursul european al Republicii Moldova.
„Astăzi (marți — n.r.) am putut să ne apropiem mai mult de punctele care nu ne erau cunoscute nouă și am purtat o discuție extrem de utilă și plină de conținut cu domnul președinte Iohannis pe teme importante pentru cetățenii de pe cele două maluri ale Prutului și pentru relația noastră strategică, frățească și specială. Dialogul nostru politic este în continuare consistent și constructiv. Avem împreună cu domnul președinte o înțelegere deplină asupra situației regionale care mă preocupă în mod special din motivul evident că evenimentele din ultimii doi ani influențează dezvoltarea Republicii Moldova și parcursul său european. Este important, din punctul meu de vedere, să ne coordonăm viziunile asupra relațiilor concrete și realităților în care trăim și momentului istoric pe care îl avem. Am avut, așadar, un schimb de opinii cu privire la problemele de securitate din regiune și diferendul transnistrean”, a spus Timofti.
Timofti a remarcat și evoluția schimburilor dintre cele două țări, România fiind pentru Republica Moldova principalul partener în ceea ce privește exporturile.
”I-am mulțumit președintelui Iohannis pentru asistența financiară solidă pe care România o acordă Republicii Moldova. Îmi doresc ca la Chișinău să fie format cât mai curând un nou guvern care ar urma să pună în aplicare planurile pe care le avem”, a spus Timofti.